Pokrzywa - cudze chwalicie, swojego nie znacie!

Nasiona chia, olej kokosowy, jagody goi – natura dostarcza niemal wszystko, aby nasze ciało wyglądało pięknie. To wszystko są jednak dary natury z odległych miejsc naszej planety, a tymczasem dosłownie pod naszym oknem rośnie sobie roślina, która jest prawdziwym eliksirem piękności i zdrowia. To pokrzywa!

Foto: istock

Pokrzywa to temat, którym powinnaś zainteresować się szczególnie wiosną i wczesnym latem, gdy jest świeża. Zwykle omijasz ją szerokim łukiem, ale nasze babki i prababki używały jej naprawdę na setki sposobów! Dlaczego uważały zwykłą pokrzywę za tak cenną? Jej liście, łodygi i korzenie to bogactwo mikroelementów i witamin takich jak: A, B2, K czy C. Pokrzywa wzmacnia włosy i paznokcie, odżywia i oczyszcza skórę, redukuje nadmierny łojotok, działa przeciwzapalnie, redukuje obrzęki i poprawia mikrokrążenie skóry. Dodatkowo jest świetnym antyoksydantem, a także pobudza fibroblasty do produkcji kolagenu.

Ze względu na wysoką zawartość żelaza i magnezu powinny ją pić osoby ze skłonnością do anemii, przemęczone i z obniżoną odpornością. Pokrzywa od zarania dziejów stosowana była również w leczeniu artretyzmu, kataru siennego i wszelkich infekcji bakteryjnych. Jak działa pokrzywa na nasze ciało, włosy i jak wpływa na nasze zdrowie. Oto krótka pokrzywowa ściągawka:

CERA:

Szczególnie pozytywnie wpływa na stan naszych paznokci. Stosowana zewnętrznie wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza potliwość i leczy wszelkie zapalenia skóry.

Wywar ze świeżych pokrzyw łagodzi podrażnienia, a napar z pokrzywowej herbaty możesz stosować jako tonik do cery tłustej lub trądzikowej. Jeśli chcesz poprawić stan swojej cery, używaj pokrzywy nie tylko zewnętrznie, ale też wewnętrznie. Pijąc napar z pokrzywy zdecydowanie poprawisz wygląd cery!

WŁOSY:

Pokrzywa to cudowny eliksir poprawiający stan włosów! Ta cudowna roślina doskonale odżywia skórę głowy i poprawia jej ukrwienie, dzięki czemu składniki odżywcze z różnych preparatów szybciej dostaną się do naskórka. Jeśli chcesz mieć włosy miękkie i lśniące, płucz je w herbacie pokrzywowej lub nacieraj specjalną nalewką.

Jak zrobić taką nalewkę?

Potrzebne będą ci korzenie, a nie liście. Umyj je i drobno pokrój. Napełnij nimi szklaną butelkę i zalej wódką (40%). Pozostaw na dwa tygodnie w ciepłym i zacienionym miejscu.

Możesz też przygotować specjalny roztwór z pokrzywy. 10 garści świeżych lub suszonych liści pokrzyw zalej w pięcioma litrami wody i gotuj na małym ogniu. Doprowadź do wrzenia. Zostaw na 5 minut.

Jeśli jesteś przemęczona lub obolała, zrób sobie kąpiel pokrzywową! Zgnieć liście pokrzyw i włóż do bawełnianego woreczka. Umieść go w wannie podczas nalewania wody.

Szukaj również pokrzywy w kosmetykach do włosów skłonnych do wypadania i przeciwłupieżowych.

Foto: istock

ZDROWIE

Dlaczego nasz organizm tak lubi pokrzywę? Świetnie działa na bóle mięśni i reumatyzm. Namocz wacik nalewką pokrzywową i połóż na bolące stawy. Wykorzystaj również właściwości antybakteryjne tej rośliny! Herbatką z pokrzywy przemywaj rany, miejsca dotknięte trądzikiem, oparzenia czy pogryzienia przez owady.

Pokrzywa świetnie wpływa również na metabolizm. Aby pobudzić pracę jelit, pij napar ze świeżych pokrzyw (2-3 łyżki świeżej pokrzywy na jeden litr wrzątki) trzy razy dziennie, między posiłkami. Świetnie działa na cały układ pokarmowy, także na żołądek i wątrobę.

Herbatka z pokrzywy oczyszcza nasz organizm z toksyn i łagodzi egzemy. Taką herbatkę pij nawet 5 razy dziennie! Co prawda nie jest zbyt ciekawa w smaku, ale możesz dodać do niej odrobinę miodu.

Do picia takiej herbatki może zachęci cię branża modowa. Herbatka z pokrzywy to napój często widywany na różnego rodzaju sesjach. Modelki po prostu ją uwielbiają, a wszystko dlatego, że świetnie wpływa nie tylko na cerę czy włosy, ale też dostarcza organizmowi wielu cennych składników.

To napój stworzony dla kobiet, ze względu na wysoką zawartość żelaza. Pomaga utrzymać równowagę hormonalną i wspomaga wydzielanie mleka u świeżo upieczonych mam. Nie powinny jej pić tylko osoby uczulone na pokrzywę i kobiety w ciąży.

Nie przepadasz za herbatkami ziołowymi? Zrób sok z pokrzywy! Młode pędy rozetrzyj w mikserze i wyciśnij z nich sok. Pij łyżeczkę po posiłku trzy razy dziennie. Po dwóch tygodniach zwiększ dawkę do 2 łyżeczek trzy razy na dobę. Taki sok wzmacnia cały organizm, pomaga w leczeniu anemii i niewydolności serca. Rozcieńczony sok możesz stosować jako płukankę do ust w leczeniu aft. Taki sok to świetna kuracja odmładzająca dla całego organizmu!

Tu jedna uwaga, sok pokrzywowy możesz przechowywać w lodówce tylko dwa dni! Jest jednak na to rana. Zmieszaj sok z miodem i pasteryzuj przez 10 minut.

POKRZYWA W KUCHNI

Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, zrób miód z dodatkiem pokrzywy. Do miodu dodaj sok ze świeżej pokrzywy i zmiksuj z garścią świeżych liści. Wzbogać smak orzechem włoskim. Zjadaj łyżeczkę dwa razy dziennie.

Foto: istock

Jednak to nie jedyny staropolski przepis z pokrzywą w roli głównej. Jak doskonale wiecie, pokrzywa jest kłująca, ale traci te właściwości po ugotowaniu lub usmażeniu. Dawniej jadano ją z ziemniakami, kaszą lub jajkiem.

Foto: istock

Podobno ulubionym daniem była jajecznica z dodatkiem pokrzyw! Jak możemy przeczytać w książce „Dzika Kuchnia” Łukasza Łuczaja, w okolicach Łowicza siekanymi pokrzywami i jajkiem nadziewano raki!

Potraktuj pokrzywę jak szpinak. Możesz zrobić z niej zupę, sałatkę, a nawet pierożki z pokrzywą i ricottą. Sprawdzi się też jako składnik tart czy pizzy, a także jako dodatek do chlebowego ciasta czy pasztetu. Co więcej, z młodych liści pokrzywy można robić piwo!

WARTO WIEDZIEĆ:

Pokrzywę najlepiej zbierać do końca maja. Po tym okresie najlepiej ścinać same czubki z czterema listkami, ze względu na twardniejące łodygi. Można też obrywać same liście. Po prostu szukaj małych okazów. Nie zbieraj roślin kwitnących.

CIEKAWOSTKA:

Pokrzywa znana jest w Polsce i innych krajach środkowej i północnej Europy od wieków. Nasi przodkowie ozdabiali pokrzywą domy, wierząc, że chroni je przed demonami.

Tematy:

Nieprawidłowy email