Dynia i spółka

Sezon na nie rozpoczyna się już w lecie i trwa do późnej jesieni. Są kolorowe, smaczne i przede wszystkim zdrowe. Wykorzystaj ich jesienną moc, aby wzmocnić swój organizm i wypełnić żołądek sycącym jedzeniem. Dziś do stołu zaprasza cię „dynia i spółka”.

Foto: istock

Sezon na dyniowate w pełni, a ty zastanawiasz się, co mogą ci dać? Jeśli jeszcze nie odkryłaś ich walorów smakowych i nie poczułaś na sobie, że warto – dziś dowiesz się, dlaczego powinnaś pamiętać o tych niezwykłych warzywach. Są pełne składników, które w sezonie chorobowym zapewnią ci odporność. Dostarczą antydepresantów na pochmurne dni i prawdziwy rozgrzewający zastrzyk energii, kiedy marzysz o przekąszeniu, czegoś ciepłego w pracy.

Odkwasz się, uspokój i zrzuć zbędne kilogramy z dyniową spółką. Przestaw się na pomarańczowo-zieloną skórkę, a zauważysz różnicę.

Sezon na motyla

To nie prawda, że jesienią zawsze musi przybyć ci kilka kilogramów więcej. Kłamstwem jest też, że nie możesz nic z tym zrobić. Wszystko zależy od ciebie i tego, co znajdzie się tej jesieni na twoim talerzu. Jeśli walczysz o swoją zgrabną figurę, jesienne warzywa mogą ci w tym pomóc. Po pierwsze wypełnią żołądek, ponieważ są niezwykle sycące. Jedzone ze skórką, nie tylko dostarczą ci większych porcji błonnika, ale do tego spowodują, że dłużej będziesz najedzona i nie sięgniesz po dodatkowe przekąski.

Foto: istock Dynia i spółka

2 szklanki pieczonej dyni dostarczą ci jedynie 120 kalorii i aż 12 g błonnika. Po upieczeniu możesz zmiksować ją na gładki krem, dodać przyprawy i rozgnieciony ząbek czosnku, a następnie posmarować nim pieczywo. Zastąpi ci masło, przez co będziesz mogła obniżyć kaloryczność spożywanego posiłku. Wpłynie pozytywnie na gospodarkę glukozy i insuliny we krwi, co pomoże ci łatwiej zrzucić nagromadzony tłuszczyk. Selen w niej zawarty przyspieszy twój metabolizm i wpłynie korzystnie na gospodarkę kobiecych hormonów. Pieczona dynia wesprze cię także podczas treningów i sprawdzi się jako część posiłku po skończonych ćwiczeniach. A jeśli potrzebujesz odchudzającej potrawy, która w dodatku cię rozgrzeje – dynia powinna stanowić jej podstawowy składnik. „Pomarańczowy krem” na lunch w pracy, otuli cię jak ciepły sweter i dostarczy niewiele kalorii.

Podczas odchudzania warto włączyć do menu także kabaczka, czyli cukinię (tak, tak, to jedno warzywo). Możesz wybierać dojrzałe egzemplarze lub mniejsze okazy, które będziesz mogła zjadać nawet w całości. Cukinia świetnie komponuje się ze wszystkimi smakami, gdyż jest bardzo neutralna i chłonie przyprawy jak gąbka. Możesz zastąpić nią ziemniaki, a tym samym obniżyć indeks glikemiczny potrawy i spowolnić pojawienie się głodu. Świetnie sprawdzi się w dietetycznych pasztetach, warzywnych daniach jednogarnkowych czy jako składnik „lekkiego” ciasta. Jedna okazała sztuka dostarczy ci około 100 kalorii i sporą dawkę witaminy B1, która bierze udział w przemianach węglowodanów. To warzywo, które zdecydowanie podkręci twój metabolizm i pomoże ci pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, dzięki sporej porcji potasu.

Foto: istock Cukinia

Wycisz umysł

Brak słońca za oknem i niska temperatura nie sprzyjają twojemu dobremu humorowi? Potrzebujesz jedzenia, które poprawi ci nastrój i pozwoli się wyciszyć.

Dynia to bogate źródło magnezu, którego potrzebujesz, aby zachować spokój. Regeneruje układ nerwowy i pozwala pracować mu na wyższych obrotach. Szklanka musu dyniowego dostarczy ci ponadto tryptofanu, który nie tylko podniesie poziom serotoniny, hormonu szczęścia, ale do tego ułatwi ci spokojny i zdrowy sen, ponieważ potrzebny jest także do produkcji melatoniny. Nie zapominaj o pestkach dyni, które ukoją twoje nerwy. Już 2 garście wystarczą, aby pokryć twoje zapotrzebowanie na magnez i dostarczyć sporej dawki lecytyny, która wpłynie na poprawę twojej koncentracji w pracy.

Foto: istock Dynia i spółka

Cukinia zapewni ci porcję witamin z grupy B, które są niezbędne, aby twój układ nerwowy pracował sprawnie. To one m.in. aktywują enzymy, biorą udział w tworzeniu serotoniny i zmniejszają stres. Dodając codziennie pół dużej cukinii do swojego jadłospisu, możesz zmniejszyć huśtawki nastroju w ciągu dnia i lepiej radzić sobie z nadmiarem obowiązków.

Patisony pomogą ci zwalczyć skutki stresu oksydacyjnego, ponieważ zawierają spore ilości witaminy c i manganu. Pomagają neutralizować wolne rodniki, których podczas „napiętych” sytuacji, produkujesz całą masę. To świetna zdrowa przekąska, którą możesz marynować i cieszyć się dobrym humorem przez całą zimę.

Foto: istock Patisony

Oczyść się

Jesień sprzyja problemom żołądkowo-jelitowym. Cięższe jedzenie, większe ilości tłuszczu i cukru w diecie, zdecydowanie ci nie pomagają. Dbając o swój przewód pokarmowy, powinnaś pamiętać o dyniowatych, ponieważ to świetny sposób, aby przejść przez chłodny okres bez rewolucji w brzuchu.

Dynia, kabaczek czy patison to doskonałe warzywa, które pomagają oczyszczać jelita ze złogów i toksyn. Chronią śluzówkę żołądka i działają na niego łagodzącą. Świetnie sprawdzą się przy wrzodach, zaparciach, a dynia przy biegunkach. Ponadto ułatwią strawienie np. makaronu, którego jesienią jest często więcej w twojej diecie.

Zjadaj także pestki dyni, których kiedyś używano w Etiopii jako leku przeczyszczającego i żuto je jak tylko pojawiały się problemy trawienne. Pamiętaj, że garść pestek, jedzona każdego dnia na czczo, skutecznie oczyszcza jelita. A do tego pomaga eliminować pasożyty, dzięki zawartości kukurbitacyny. Możesz przygotować z nich np. przepyszny hummus, panierkę do ulubionych kotletów lub dorzucać podprażone, nawet do słodkości.

Foto: istock Pestki dyni

Kwasom dziękujemy

Jeśli twoja dieta obfituje teraz w spore ilości mięsa czy cukru, powinnaś zadbać o odkwaszenie swojego organizmu. Brak równowagi kwasowo-zasadowej powoduje, bowiem problemy z przemianą materii, bólami głowy, ciągłym zmęczeniem i napięciem, a także obniżoną odpornością. Jesienne warzywa idealnie wkomponują się w twój alkaliczny detoks i pozwolą wyrównać pH w organizmie.

Wszystkie zmniejszą ponadto nadkwaśność żołądka i częstotliwość zgagi, wspomogą pracę wątroby i doskonale uzupełnią dietę oczyszczającą w potas, magnez, wapń i jod, czyli pierwiastki wpływające na twój metabolizm.

Gładka skóra

Twój kolorowy dyniowy talerz zapełni się beta-karotenem, który poprawi kolor skóry, rozjaśni ją i zregeneruje. Pestki dyni poprawią ponadto elastyczność skóry i wpłyną na produkcję kolagenu. Do tego zawierają spore ilości cynku, który łagodzi stany zapalne i wpływa na jej wzmocnienie. Cukinia oczyszcza ją z toksyn, a sok z patisona działa tonizująco. Wszystkie dostarczą ponadto witaminy E, która jako silny antyoksydant, wpłynie korzystnie na procesy starzenia się i chronić będzie twoją skórę przed działaniem m.in. promieni słonecznych.

Czy wiesz, że możesz używać jesiennych warzyw także do przyrządzania odżywczych maseczek? Wystarczy upiec je i zmiksować miąższ, łącząc go z różnymi dodatkami, np. przeciwtrądzikowym cynamonem, ściągającym octem jabłkowym czy nawilżającym miodem. Wystarczy 10 minut, aby twoja skóra nabrała blasku i lepiej wchłonęła zaaplikowany na nią później krem. Pamiętaj też, że dynia zawiera naturalne enzymy złuszczające naskórek, które działają delikatnie jak peeling enzymatyczny.

Możesz używać także oleju z pestek dyni do olejowania twarzy. Oczyszcza skórę i nieco ją rozjaśnia. Wypróbuj go także w przypadku rozstępów czy nadmiernej suchości skóry.

Foto: istock Dynia i spółka

Jesienny wigor

Kieruj się sezonowością w wyborze produktów. Do dyniowatych dorzuć nieco batatów, które pomimo naturalnej słodyczy, mają dużo niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki i zdecydowanie więcej przeciwutleniaczy, które potrzebne ci są cały rok. Bakłażany wspomogą pracę żołądka i mają udowodnione działanie w zmniejszaniu nadmiernego pobudzenia w sytuacjach stresowych. W dodatku skutecznie chronią przed wirusami i wspomagają wydalanie tłuszczu z organizmu.

Rozgrzewaj się jesiennymi warzywnymi zupami, wyciszaj pieczonymi zapiekankami i wzmacniaj pastami do kanapek. Nie zapomnij o używaniu oleju z pestek dyni i polewaniu nim sałatek czy gotowych makaronów. Dyniowate bowiem dodają ci witalności i wzmacniają zdrowie. Niech królują zatem w twojej kuchni, nie tylko na Halloween.

Tematy:

Polecamy także:

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze (11)

~Odzasadzanie : Znowu te pseudonaukowe teksty o "odkwaszaniu"? Mózgi sobie odkwaście, a nie organizmy, hochsztaplerzy. Mam nadzieje ze w końcu ktoś się weźmie za to nibydziennikarstwo portalowe.
31 paź 16 18:09 | ocena: 86%
Liczba głosów:7
86%
14%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Aneta : Bardzo lubię dynię. Pyszna jest zupa z dyni. Natomiast pestki dyni często jem jako przekąskę. Stosuje dietę Karolci, schudłam 8 kg. Z cukinią często robię różne dania. Jem też dużo innych warzyw i owoców.
31 paź 16 15:56 | ocena: 73%
Liczba głosów:11
73%
27%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Iza : , takie nasze lokalne produkty są dla nas najlepsze. Ja je uwielbiam, są naprawdę zdrowe i świetnie wspomagają odchudzanie. Przeczytajcie sobie książkę odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii, warto, oj warto sama najlepiej wiem po sobie..
31 paź 16 19:11 | ocena: 75%
Liczba głosów:4
75%
25%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Linek : Ze względu na znaczącą zawartość cynku nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka. Dużo zdjęć chorób http://www.bolimnie.com
31 paź 16 20:15 | ocena: 50%
Liczba głosów:2
50%
50%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Daria do ~aosk: Mam zdecydowanie więcej energii i nie ciągnie mnie tak do słodyczy jak wcześniej. Do tego zaczęłam ćwiczyć. Czuję się lżejsza, nawet mam wrażenie, że cera się trochę poprawiła, chociaż wydaje mi się, że to odrobinę za szybko ;)
4 lis 16 00:36
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~aosk do ~Daria: a jaką to różnicę zaczynasz widzieć?
4 lis 16 00:29
Liczba głosów:0
0%
0%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Tina : Ja uwielbiam krem dyniowy z dużą ilością imbiru, imbir przyśpiesza metabolizm;) a dla mnie przy odchudzaniu to ważne;) ogólnie dodatkowo przyjmuje suplementacje afrikanmango.pl dzięki niemu mój apetyt się zmniejszył co dla mnie było bardzo istotne by nie podjadać między posiłkami;)
3 lis 16 17:34
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Pyszna : Garść dyniowych inspiracji

http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com
31 paź 16 20:54
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~kurczburcz : Polecam zupę z dyni na ostro: podgotowaną dynię przetrzyj z pomidorami (może być oczywiście koncentrat), dodaj sporo czosnku, najlepiej sprasowanego i ze dwa pory; świetna z grzankami lub ziemniakami, kto chce dodaje śmietanowej zaprawy lub odwrotnie,
gotuje na bazie klarownego rosołu. Dobrym dodatkiem jest też estragon, nieczęsto używany do zup i natka pietruszki, no ale oczywiście papryka ostra i pieprz, można też użyć curry. Mus z dyni na ostro można przełożyć do słoików i traktować jako dodatek do mięs lub sos do spaghetti. Świetnie komponuje się też z rokpolem i innymi serami (w wersji: zupa dyniowo-serowa): sery topi się oddzielnie na jednolitą masę, najlepiej dodać do talerzy grzanki. Zapiekanka z dyni również jest ciekawą odmianą. Lekko wydrążone połówki dyni napełnia się dowolnym farszem (słodkim lub warzywno-pikantnym czy mięsnym). Marynata z dyni pokrojonej w kostkę w połączeniu z gruszką: doskonała. Może nie jestem odkrywcza, ale dla siebie samej tak, ponieważ najpierw coś zrobiłam, a później dowiadywałam się, że ktoś też to robił, albo i nie dowiadywałam się, co już nie jest istotne, ważne żeby smakowało.
31 paź 16 20:31
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~R2r : Dynia dobra sprawa ale najbardziej z takich warzyw lubię czystą
31 paź 16 18:10
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:

Nieprawidłowy email