Sekretne zalety kurkumy

Jest supersilnym antyoksydantem, wspomaga detoks organizmu i genialnie podkręca metabolizm. Do tego pozwala pozbyć się niedoskonałości i subtelnie rozjaśnia cerę. Sprawdź, dlaczego powinnaś włączyć kurkumę do swojej codziennej diety i… pielęgnacji.

Foto: istock

Kurkuma, czyli przyprawa z korzenia ostryżu, znana jest w kuchni i medycynie Wschodu od tysięcy lat. To ona odpowiedzialna jest za charakterystyczne żółte zabarwienie hinduskiej mieszanki curry. Była stosowana jako remedium na bóle menstruacyjne, problemy z drogami oddechowymi czy wątrobą. Dziś naukowcy potwierdzają rewelacyjne właściwości kurkumy także na innych polach.

Jej wysokość kurkumina

Kluczowym składnikiem kurkumy jest kurkumina, supersilny antyoksydant. To on chroni przed działaniem wolnych rodników, które atakują nas zewsząd, a wyzwalają się zwłaszcza pod wpływem dymu papierosowego, smogu, słońca czy śmieciowego jedzenia. Tymczasem codzienna porcja kurkumy w diecie pozwoli twojemu ciału lepiej odpierać zmasowane ataki wolnych rodników. Jest tylko jeden mały haczyk. Kurkumina jest bardzo słabo wchłaniana przez organizm. Można jednak poprawić jej przyswajalność o jakieś 2000 procent (!), przyjmując ją jednocześnie z piperyną, czyli substancją, którą zawiera pieprz.

Proszek na zdrowie

Co potrafi kurkuma? Pytanie powinno raczej brzmieć – czego nie potrafi! Doskonale poprawia pracę mózgu, trwają nawet badania nad jej skutecznością w przypadku leczenia choroby Alzheimera. Jako silny antyoksydant zapobiega nowotworom. Stymuluje pracę nerek i wątroby. Polepsza odporność, zapobiega infekcjom i stanom zapalnym. Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Poprawia stan osób walczących z depresją. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Podkręca metabolizm, dzięki czemu sprawdza się jako niezwykle skuteczny element kuracji odchudzających. A ponieważ prace nad jej działaniem wciąż trwają, z pewnością już wkrótce dowiemy się o kolejnych zdrowotnych korzyściach z jej regularnego stosowania.

Szot z kurkumy

Na Bali słynny jest drink z kurkumy zwany Jamu, który jest zdrowotnym sekretem mieszkańców tej magicznej wyspy. Pije się go z małych kieliszków do szotów. Możesz przygotować go sama w domu, przechowywać przez kilka dni w lodówce i pić każdego poranka po przebudzeniu jako uderzeniową kurację antyoksydacyjną. Wystarczy że zblendujesz 2-3 łyżki kurkumy z 3 cm korzeniem imbiru i pół szklanki wody. Potem połącz tak powstałą papkę z 3 szklankami wody i 4 łyżkami miodu. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i podgrzewaj miksturę przez 20 minut (powinna tylko lekko bulgotać). Na zakończenie dodaj do niej pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i sok z jednej limonki. Przelej do słoika i przechowuj w lodówce. Na zdrowie!

Foto: istock Szot z kurkumy

Żółte jest piękne

Kurkuma świetnie wpływa także na urodę. Dzięki antyoksydacyjnej kurkuminie jej regularne spożywanie zapobiega przedwczesnemu starzeniu, ale to nie wszystko. Można z niej także przygotować domowe kosmetyki! Ponieważ ma właściwości antybakteryjne, świetnie przeciwdziała niedoskonałościom. Jeśli na twojej twarzy pojawiła się niespodziewana krostka, posmaruj ją na noc papką z kurkumy i wody. Rano powinna się zmniejszyć! Kurkuma świetnie sprawdzi się też w roli oczyszczającego peelingu-maski do ciała. Zmieszaj ją z olejem kokosowym i rozetrzyj na skórze. Po kilku minutach spłucz. Taka kuracja, regularnie wykonywana, ujednolici koloryt ciała i poprawi jego sprężystość. Zmniejszy też ślady po wrastających włoskach czy zadrapaniach. Bądź jednak ostrożna zanim spróbujesz maseczki z kurkumy na twarz. Może szczypać! Najlepiej zrób próbę na małym fragmencie skóry. Zwolenniczki takiej naturalnej pielęgnacji przekonują, że nie ma sobie równych w rozjaśnianiu przebarwień czy niwelowaniu problemów z cerą trądzikową. By ją przygotować, połącz kurkumę z mlekiem albo jogurtem, tak by powstała gęsta pasta, która nie spłynie z twarzy. Nałóż ją na skórę na dwadzieścia minut, a potem zmyj wodą. Cera może być zaczerwieniona, więc nie nakładaj już na nią żadnych agresywnie działających kosmetyków. A przygotowując takie kosmetyki uważaj na ubrania – choć nie ma obaw, że kurkuma zabarwi twoją skórę na żółto, szanse, że pozostawi trudno spieralne ślady na tkaninach są spore.

Tematy:

Polecamy także:

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze (20)

~ergo do ~ps-x: miód jest odżywczy dla pszczół- to ich zapasy. DLA PSZCZOŁY - która waży mniej niż 80 kg - a nie dla człowieka. co to za bajki z jego niepodgrzewaniem bo będzie "mniej leczniczy". miód w tym wypadku nie ma byc leczniczy, tylko ma równoważyć w smaku słodkim smak gorzki (kurkumę) i ostry (imbir). Przecież to medycyna chińska, 5 przemian. woda jako nosnik smaku słonego i coś, w czym się rozpuści kurkuma. myślcie ludzie, czytajcie, poszerzajcie horyzonty. to nie boli.
28 lut 08:41 | ocena: 70%
Liczba głosów:10
70%
30%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~ps-x : Co to za bzdura żeby gotować miód, który w temperaturze powyżej 40 stopni traci swoje zdrowotne właściwści.
27 lut 10:34 | ocena: 96%
Liczba głosów:57
96%
4%
| odpowiedzi: 2
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~sabka : Można używać kurkumy w proszku.Do ciast,zup,sosów lub do picia
27 lut 12:28 | ocena: 100%
Liczba głosów:8
100%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Babunia do Gdynianki do ~Gdynianka: Kurkuma jest teraz we wszystkich nieomal ciastach. makaronach i diabli wiedzą w czym jeszcze.Komuś opłaca się ten import. Zawsze jak chcą coś sprzedać, to zaprzedają duszę samemu diabłu, by Cię przekonać o jego cudownych właściwościach..
27 lut 13:19 | ocena: 72%
Liczba głosów:25
72%
28%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~koko : Po zagotowaniu wszystkie składniki zabijesz i zjesz poprostu papkę
27 lut 13:06 | ocena: 93%
Liczba głosów:27
93%
7%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~stan do ~ps-x: No wlasnie.Calkowita kompromitacja.Jak mozna pisac bez zastanowienia takie bzdury.
27 lut 15:53 | ocena: 86%
Liczba głosów:14
86%
14%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Jola do ~koko: Kurkuma akurat uwalnia wszystkie swoje wlasciwosci po podgrzaniu
27 lut 13:15 | ocena: 75%
Liczba głosów:12
75%
25%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Gdynianka : Wszystko fajne,ale dlaczego kurkumy nie ma w zadnym hipermarkecie.
27 lut 12:07 | ocena: 70%
Liczba głosów:10
70%
30%
| odpowiedzi: 4
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
tompson2 do ~Babunia do Gdynianki: Coś w tym jednak jest. W Indiach, gdzie kurkuma jest używana do większości potraw, jest o wiele mniej ludzi chorujących na raka. Rak płuc mimo, że palą bardzo dużo występuje 8 razy rzadziej, na raka piersi kobiety chorują 5 razy rzadziej, a raka nerek 10 razy rzadziej,
28 lut 07:49 | ocena: 100%
Liczba głosów:3
100%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
przepismamy.pl : Kalafior z kurkumą
https://dobrakuchniamamy.blogspot.com
27 lut 11:00 | ocena: 58%
Liczba głosów:12
42%
58%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:

Nieprawidłowy email