Japońskie kryształy: twój sposób na jesień

Są delikatne, o galaretowatej konsystencji i kształtem przypominają kryształki. Mogą być świetną alternatywą dla mlecznego kefiru i doskonałym zamiennikiem aptecznych suplementów na wzmocnienie odporności. Tej jesieni wypróbuj koniecznie  „japońskie ziarenka”.

Foto: istock

Mikro świat

Jeśli próbowałaś już kombuchy, grzybka, z którego przyrządzić możesz probiotyczny napój, japońskie kryształki są dla ciebie. To tzw. kefir wodny, który często nazywany jest tibi, tibicos, algami morskimi, kalifornijskimi czy australijskimi pszczołami, a nawet ziarnami piwa. Niezależnie od nazwy, to skupisko bakterii i np. drożdży, które mają zdolność do fermentacji, a dzięki temu mogą świetnie wzbogacić twoją dietę w odżywczy napój. A ten doskonale sprawdzi się przy diecie wegańskiej, bowiem przyrządza się go bez udziału mleka. To przy okazji dobra alternatywa, jeśli masz alergie lub nadwrażliwość, na któryś ze składników mleka lub z powodów zdrowotnych nie możesz spożywać jego fermentowanych produktów.

Foto: istock Japońskie kryształy

Choć nazwa może cię nieco zmylić, te małe „ziarenka” wcale nie pochodzą z Japonii. Pierwsze zapiski o sfermentowanym napoju pochodzą już z 1800 roku i to z Meksyku, gdzie kolonie mikroorganizmów odnaleźć można na kaktusach z rodzaju Opuntia. Już przed II Wojną Światową w Niemczech leczono nimi przeziębienia, infekcje układu moczowego czy zapalenia jelit i wątroby. Stosowano je na Kaukazie, ich historia sięga Tybetu czy Ukrainy. W tej chwili ich hodowle są na całym świecie i różnią się swoim składem, choć ich produkcja pozostaje niezmienna od lat.

Jeśli szukasz alternatywy dla komercyjnych napojów gazowanych, kefir wodny może być łatwym i smacznym sposobem, aby ugasić pragnienie i wzbogacić dietę w cenne probiotyki.

Foto: istock Japońskie kryształy

Mała rzecz, a cieszy

Korzystne bakterie jelitowe są ci potrzebne każdego dnia. To twoja tarcza odpornościowa, która ma realną siłę. Flora jelitowa zapobiega przedostawaniu się toksyn z przewodu pokarmowego do organizmu, bierze udział we wchłanianiu składników odżywczych i sama cześć z nich produkuje. Minimalizuje ryzyko zakażeń, które, szczególnie teraz, mogą stać się twoją prawdziwą zmorą.

To także gwarancja dobrych wyników i satysfakcji z treningów. Pamiętaj też, że zbyt intensywny wysiłek fizyczny, osłabia twoją mikroflorę, przez co możesz gorzej radzić sobie z codziennymi obowiązkami. Możesz wówczas odczuć spadek energii czy wydolności podczas ćwiczeń. Dlatego tak ważne jest, aby codziennie wzmacniać swoje jelita od środka i dostarczać im właściwe dawki żywych organizmów, które będą mogły wspomagać wszystkie procesy w twoim organizmie. Twoja jesienna dieta zdecydowanie powinna zawierać kiszonki czy fermentowane napoje. Możesz wykorzystać także kryształki tibicos, które uzupełnią twoje codzienne menu w bakterie z rodzaju Lactobacillus czy Streptococcus, a także drożdżaków np. z rodzaju Saccharomyces.

Zrób to sama

Galaretkę japońskich kryształków możesz kupić w sklepach internetowych lub otrzymać od domowych producentów. Przeszukuj internet, bowiem wiele osób chce się dzielić swoimi hodowlami i poszerzać grono korzystających z ich pozytywnych właściwości.

Domowej produkcji możesz nauczyć się też sama, a instrukcji obsługi probiotycznych kolonii jest w internecie mnóstwo. Potrzebujesz jedynie wody, cukru i np. rodzynek.

Foto: istock Kefir z ziarna wody

Nie obawiaj się dodawanego do nich cukru, ponieważ bez niego ich wzrost nie będzie możliwy. To dla nich pożywka, której w końcowym, dobrze przefermentowanym produkcie jest naprawdę niewiele. Nie zamieniaj go także na miód czy ksylitol, ponieważ efekty fermentacji nie będą właściwe.

Foto: istock Japońskie kryształy

Najlepiej, jeśli do produkcji swojego kefiru z kryształków, użyjesz jak najbardziej „czystych” produktów. Postaw na dobrą jakościowo wodę, a w przypadku dodatku owoców, na ekologiczne, pozbawione np. pestycydów czy konserwantów. Nie zapominaj o dokarmianiu swojej hodowli, dzięki czemu będziesz mogła cieszyć się ich działaniem przez długi czas. Nie przesadzaj również z ilością kryształów i dbaj, aby wzrost twojej hodowli nie był zbyt intensywny. Wpłynie to nie tylko na smak, ale także na jakość gotowego produktu. Najlepiej sprawdza się zasada, aby dodawać 3-4 łyżki japońskich ziarenek na litr wody. To da ci przy okazji pewność, że kefir będzie miał właściwe proporcje probiotycznych organizmów.

Pamiętaj także, aby przy produkcji kefiru nie używać metalowych naczyń czy łyżek, ponieważ zabijają drogocenne organizmy, wchodzą z nimi w reakcje i zmniejszają pozytywne właściwości napoju.

Foto: istock Kefir z ziarna wody

Sprawdź, który kefir smakuje ci najlepiej. Po około 24-48h fermentacji może przypominać piwo imbirowe czy oranżadę. Wówczas ma też najwięcej wartości odżywczych. Im dłużej fermentuje, tym staje się mniej gazowany i zaczyna nabierać innego, drożdżowego posmaku. Wybór należy do ciebie.

Tak wiele może ci dać

Kefir wodny znalazł już swoje zastosowanie w leczeniu nadciśnienia czy chorób układu krążenia. Coraz więcej lekarzy na całym świecie, odkrywa jego moc i zaczyna włączać go do menu swoich pacjentów. Udowodniono jego pozytywny wpływ na zmiany skórne, dlatego jeśli borykasz się z nimi szczególnie jesienią, ten kefir może okazać się dla ciebie bardzo pomocny.

Jeśli dopadnie cię infekcja lub przeszłaś antybiotykoterapię, spróbuj włączyć wodny kefir do swojego jadłospisu. Nie tylko uchroni cię przed kolejnym zakażeniem, ale może wspomóc leczenie tego aktualnego. Dobrze sprawdzi się przy zakażeniach bakterią np. Helicobacter pylori czy ostrych biegunkach, także tych, które pojawiają się, kiedy podróżujesz. Zatem, jeśli planujesz urlop tej jesieni, zdecydowanie wzbogać swoją dietę w ten probiotyk. Wystarczy, że zaczniesz pić go na 2-4 tygodnie przez planowanym wyjazdem, aby zwiększyć swoje szanse na spokojny wypoczynek.

Jeśli właśnie rozpoczęłaś dietę odchudzającą, wodny kefir może zintensyfikować jej działanie. Nie tylko dobrze oczyszcza organizm, usuwając np. toksyny, ale normalizuje procesy metaboliczne, przez co usprawnia twój proces chudnięcia. Do tego reguluje perystaltykę jelit i neutralizuje produkty uboczne przemiany materii.

Pijąc ten kryształowy napój wzbogacisz ponadto swoją dietę w miedź, cynk, potas, magnez, witaminy z grupy B, wapń, jod, witaminę E, C, K czy PP. A do tego żelazo, mangan czy prowitaminę A. To składniki, które wzmacniają twoją odporność, łagodzą stres i pobudzają cię do działania. Kefir wodny działa kojąco na twój układ nerwowy i pomaga zmniejszy skutki nadmiaru wolnych rodników, kiedy intensywnie pracujesz lub spędzasz aktywnie dzień.

Pamiętaj, że jak przy prawie każdej kuracji probiotykowej, mogą wystąpić u ciebie przejściowe bóle brzucha czy wzdęcia. Jest to objaw korzystnych zmian, dlatego zdecydowanie nie przerywaj ich stosowania.

Kefiru wodnego możesz używać również do przemywania twarzy, rąk czy skóry na całym ciele. Może stanowić jedyny składnik twojego naturalnego kosmetyku lub być dodatkiem do innych. Za każdym razem zwracaj uwagę, w jakich proporcjach działa na ciebie korzystnie i znajdź swoją właściwą dawkę.

Moc jest z tobą

Od dawna wiadomo, że siła tkwi w probiotykach. To od nich zależy twoja odporność, dobra kondycja fizyczna i psychiczna. Dzięki równowadze we florze bakteryjnej zmniejszasz ryzyko wystąpienia alergii, nadwrażliwości czy chorób autoimmunologicznych. To dzięki niej jesteś w stanie skutecznie zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać wymarzoną figurę. Zespół amerykańskich naukowców udowodnił, że zjadanie fermentowanej żywności, zmniejsza nawet objawy lęku społecznego, takie jak czerwienienie się, drżenie rąk czy pocenie się. Podczas badania na grupie około 700 studentów, okazało się, że ci, którzy częściej sięgali po te produkty, reagowali spokojniej na wystąpienia publiczne, spotkania z obcymi czy sytuacje wymagające asertywnego zachowania.

Japońskie kryształki mogą wspomóc cię w odchudzaniu, wesprzeć tej jesieni i uchronić przed poważnymi infekcjami, a do tego być świetną alternatywą, jeśli nie przepadasz za czystą wodą, a dbasz o właściwe nawodnienie. Możesz wypić go bowiem, nawet do 1,5 litra w ciągu doby.

To napój, który z pewnością sprawdzi się na co dzień, ale może zaskoczyć też twoich gości podczas wyjątkowych uroczystości. Eksperymentuj z dodatkami, a twój japońsko-meksykański probiotyk może przemienić się w smaczną owocową lemoniadę. Może zastąpić ci piwo czy sztuczne napoje gazowane.

Foto: istock Japońskie kryształy

Korzystaj z jego właściwości, kiedy intensywnie trenujesz lub żyjesz w ciągłym stresie. Zdecydowanie sprawdź na sobie, jak działa sfermentowana moc.

Tematy:

Polecamy także:

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze

~Ania : kefir, jogurt , najlepsze domowe, łatwo można je zrobić samodzielnie, polecam spróbować http://robimy-domowe-sery.blog.pl
10 paź 16 10:18 | ocena: 50%
Liczba głosów:2
50%
50%
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~zula : niestety mleko i produkty mleczne powodują uczulenia http://zdrowie.hotto.pl można to bardzo prosto sprawdzić
10 paź 16 10:45 | ocena: 100%
Liczba głosów:1
100%
0%
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:

Nieprawidłowy email