Święte masło

Wyraziste, a jednocześnie delikatne w smaku, z przyjemną nutką orzecha w tle. Stosowane od wieków w kuchni ajurwedyjskiej, ale znane także na polskich stołach. Już nasze babcie wiedziały, jak należy korzystać z jego właściwości. Dobre jest bowiem nie tylko do jajecznicy, ale jako składnik oczyszczających i regenerujących potraw.

Foto: istock

Złoto w płynie

Ghee to stopione i oczyszczone masło, pochodzące z Indii. Podczas jego powolnego podgrzewania, oddzielają się w nim substancje stałe, w tym zanieczyszczenia, białko (kazeina) i laktoza. Pozostała płynna część stanowi „eliksir życia”, który składa się prawie w 100% z tłuszczu. Indyjskie masło klarowane zanim zostanie przelane do pojemnika, jest podgrzewane do momentu, aż białko przywrze do dna patelni lub garnka, lekko zbrązowieje i nada smak całemu tłuszczowi. Dzięki temu właśnie ghee staje się orzechowe i lekko słodkie.

Foto: istock Święte masło

Historia tego masła sięga 4 tysięcy lat p.n.e.. Zapiski o jego stosowaniu znajdziemy w mitologii hinduskiej, w której uznawane było za pokarm bogów. Stało się w niej nawet częścią dziejów o powstaniu świata - z ubitego mitycznego Oceanu Mleka zrodziła się krowa, która była dla ludzi nieskończonym źródłem masła, zapewniające młodość i zdrowie. W hymnach Rigwedy ghee nazywane było „pępkiem nieśmiertelności”, który miał dawać płodność, szczęście i bogactwo. Wykorzystywano go w rytuałach religijnych, wlewano np. podczas ceremonii ofiarnej do świętego ognia. Stosowano także do wyrobu kosmetyków i ziołowych leków.

Foto: istock Masło ghee

Indie to nie tylko największy producent ghee, ale także jego konsument. Zjada się go tam, ale również wykorzystuje w obrzędach religijnych w ilości prawie 4,5 mld ton rocznie. Klarowane masło pali się w lampkach stawianych przed figurkami bóstw, gości na hinduskich weselach, dając nowożeńcom - radosne i obfite w potomstwo życie. Stało się w Indiach produktem szlachetnym - Hindusi nazywają je „najdoskonalszym tłuszczem świata”.

Zobacz, dlaczego powinno zagościć także w twojej kuchni.

Co daje ci klarowanie?

Sprawia, że nie tylko oczyszczasz masło z wody, zanieczyszczeń i wszystkich dodatków, ale powoduje, że staje się ono doskonałym tłuszczem do smażenia. Jego temperatura dymienia ma wówczas około 252°C. To więcej niż np. oliwy z oliwek. Co ważne, podczas dłuższego podgrzewania - nie utlenia się, przez co nie powstają w nim szkodliwe tłuszcz trans. Ghee nada się zatem świetnie do steków czy dań typu stir-fry. Pamiętaj też, że pozbawiając masło wszystkich zbędnych dodatków sprawiasz, że staje się ono bardziej odporne na jełczenie. Dobrej jakości masło klarowane możesz przechowywać bowiem kilka miesięcy w lodówce, nie tracąc smaku i jego właściwości.

Foto: istock Masło ghee

Eliksir młodości

Co sprawia, że ghee jest dla ciebie dobre? Po pierwsze wzmacnia organizm, podnosząc w organizmie poziom np. interferonu - substancji silnie przeciwwirusowej. Wspomaga regenerację po wysiłku fizycznym, a dzięki dobremu stosunkowi kwasów omega-6 do omega-3 - działa przeciwzakrzepowo. Zawiera ponadto glikosfingolipidy, które wykazują właściwości przeciwzapalne.

Foto: istock Święte masło

Ghee to także źródło witamin, mi.n. A, E, PP, D i K2, przez co działa korzystnie na wszystkie narządy w organizmie. Przeciwdziała osteoporozie i miażdżycy, a także wspomaga leczenie depresji i korzystnie wpływa na wygładzenie skóry.

Dodatkowo znajdziesz w nim sód, potas, wapń, magnez i żelazo, dzięki czemu wzbogaci twoją dietę w te minerały.

Stosowane jest w oczyszczaniu zatok i podrażnień oczu oraz śluzówek, np. żołądka czy jamy ustnej.

Choć zawiera cholesterol, wpływa korzystnie na kondycję twojego układu krążenia. Pamiętaj, że to składnik potrzebny ci do prawidłowego funkcjonowania, w tym dobrej sprawności umysłowej i produkcji wielu hormonów.

Foto: istock Masło ghee

Masło klarowane dostarcza ci także kwasu masłowego, którym żywią się twoje „dobre” bakterie jelitowe. Dlatego właśnie dieta całkowicie beztłuszczowa zaburza równowagę w twoich jelitach i naraża cię na szereg infekcji.

Picie ciepłego ghee stosowane jest w problemach trawiennych, uwalnia bowiem przewód pokarmowy od złogów i usprawnia jego pracę. Smarowanie się nim - odżywia skórę i łagodzi jej podrażnienia.

Maślany trans

Istnieją tłuszcze trans, które doprowadzają do miażdżycy, nowotworów czy cukrzycy typu 2. Ten „zły” rodzaj tłuszczu powstaje podczas uwodornienia naturalnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w olejach roślinnych, a także podczas produkcji margaryn czy niektórych maseł. Zło czai się w przemyśle, jego sztucznych wytworach, które masowo utwardzane, choć stają się bardziej trwałe i wygodne w stosowaniu, przeradzają się w ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia. Koniecznie unikaj twardych margaryn, mlecznych miksów do smarowania pieczywa i wszystkich produktów, w których utwardzony tłuszcz jest dodatkiem. Zjadając takie wyroby podnosić dwukrotnie np. ryzyko rozwoju raka jelita czy niepłodności. Do tego wpływasz na metabolizm tkanki tłuszczowej w swoim organizmie, przez co dużo łatwiej odkładasz nadmiar spożywanych kalorii na brzuszku.

Foto: istock Masło ghee

Na szczęście istnieją zdrowe tłuszcze trans, które nie tylko mogą zapobiegać otyłości, ale wzmacniać twoją odporność i zbawiennie wpływać na twoją skórę. „Dobry” trans, czyli sprzężone dieny kwasu linolenowego (CLA) znajdziesz właśnie w maśle, szczególnie tym klarowanych, gdzie ich ilość jest dużo większa. Zjadając ghee korzystnie wpływasz na pracę układu immunologicznego, którego dobra kondycja zabezpiecza cię m.in. przed nowotworami czy rozwojem alergii. CLA działają przeciwbakteryjnie, obniżają poziom złego cholesterolu i pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę - ograniczają powstawanie nowych komórek tłuszczowych i aktywność enzymów, odpowiedzialnych za gromadzenie się tkanki tłuszczowej.

Co może cię nieco zaskoczyć, ich działanie przeciwutleniające jest wyższe niż witaminy E!

CLA wbudowują się w błony komórkowe, powodując usprawnienie przepływu składników odżywczych z naczyń do komórek i wydalanie z nich produktów przemiany materii. Racz się zatem dobrej jakości masłem klarowanym, które oprócz CLA zawiera kwas rumenowy i wakcenowy, z których powstają korzystnie wpływające na twój organizm formy trans.

Foto: istock Masło ghee

Wydobądź smak

Tłuszcz, którego używasz w swoim codziennym menu ma ogromne znaczenie dla zachowania zdrowia, ale także twojego wyglądu. Jak we wszystkim ważny jest umiar, dlatego stosuj indyjski specjał z umiarem. Choć ghee może wzbogacić twoją dietę w cenne składniki i wydobyć smak przygotowanej na niej potrawy, pamiętaj, że to nadal około 880 kalorii w 100g. Dlatego nie powinnaś zjadać go więcej niż 2 łyżeczki na dobę.

Koniecznie, dbaj o dobrą jakość kupowanego masła. Tylko to odpowiednio oczyszczone i bez sztucznych dodatków, zapewni jego właściwe działanie.

Stosuj jak najbardziej urozmaiconą oraz bogatą w sezonowe produkty dietę, a zapewnisz sobie zdrowie i dobre samopoczucie na co dzień. Nie ograniczaj się wyłącznie do ghee. Zjadaj go na zmianę z innymi dobrymi tłuszczami, które razem z pewnością dadzą ci prawdziwą moc.

Tematy:

Polecamy także:

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze (38)

~Ola do ~taka ona: Bo z naukowoscia zywnosci jest tak, jak jakis produkt zawala polki magazynow i nie sprzedaje sie dobrze to wtedy hire the scientist czyli wynajmuja naukowca, ktory pisze naukowo, ze dany olej jest najzdrowszy i ludziska kupuja. Jaka mamy gwarancje, ze dany olej czy maslo jest najzdrowszy, forsa sie liczy i handelek a nie dobro konsumenta. Ja juz w ich naukowosc nie wierze. Kupuje i powoli probuje na sobie i zmieniam oleje bo kazdy z nich ma inne wartosci odzywcze i odmienne witaminy. Dlatego nalezy jesc rozmaicie wtedy dostarczamy organizmowi wielu witamin mineralow. Roznorodnosc jest kluczem nie monotonia.
23 lip 16 13:26 | ocena: 100%
Liczba głosów:6
100%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Mek : Przeczytałem ten artykuł ze zdziwieniem jakoby masło klarowane było jakimś panaceum na nasze dolegliwości. Otóż masło zostaje poddane pasteryzacji szczególnie w krajach z ciepłym i gorącym klimacie np. Indie właśnie po to, aby sie nie psuło zbyt szybko. Biedni nie maja lodówek więc muszą jakoś sobie z tym problemem radzić ale wiadomo jest, że masło poddane procesowi pasteryzacji traci witaminy, które nie są odporne na wysokie temperatury. Podczas podgrzewania tłuszcze nienasycone, które również zawarte są w maśle, ulegaja szybszemu utlenieniu tworząc z tego wolne rodniki.
Zaletą tłuszczu ghee jest tylko jego dłuższy termin przydatności do spożycia.
Ale skoro mają tam "święte krowy" to i dostep do masła mają ograniczony .......
Niestety długośc życia ludzi w tym kraju nie jest imponująca więc nie ma sie czym szczycić !
23 lip 16 20:53 | ocena: 93%
Liczba głosów:28
93%
7%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~milka : Następny cudowny środek na wszystko wnioskuję z artykułu, a może raczej reklamy, że Hindusi chyba muszą być najzdrowszym narodem na świecie zajadając się masłem ghee. Na tej planecie nie ma juz ani jednego zdrowego produktu wszystko jest zanieczyszczone środowisko wiadomo nawozami odpadami a w związku z tym zwierzęta i produkty roślinne a wy tu mydlicie oczy że wcinając masło ghee czy kokosowe czy coś innego ludzie będą życ prawie wiecznie albo w dobrym zdrowiu do setki, bzdura.
22 lip 16 23:11 | ocena: 86%
Liczba głosów:50
86%
14%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~XXXX : Indie sa jednym z najbrudniejszych krajow na swiecie. Strach kupowac zywnosc od nich , niech sami jedza . Maslo klarowane robi sie w domy, tylko czy jeszcze gdzies mozna kupic PRAWDZIWE maslo do sklarowania. To co kupujemy w sklepie to w polowie woda .
22 lip 16 23:03 | ocena: 94%
Liczba głosów:51
94%
6%
| odpowiedzi: 6
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~janina do ~Babcia na emeryturze: Masło klarowane używała moja Babcia, moja Mama. Od niedawna używam też ja. W Polsce znane od bardzo dawna. Klarowano je w swoich domowych kuchniach. Bardziej smakuje maslo nie klarowane ale rzadko je używam. Jajecznicę smaży się krótko i można na nieklarowanym maśle smażyć.
23 lip 16 09:27 | ocena: 92%
Liczba głosów:26
92%
8%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~lili do ~ona: tak powiadają dietetycy, że musimy się odżywiać stosownie do 4 pór roku i tak należy robić. Ja jem 5 malutkich posiłków, dużo spaceruję, żyję aktywnie i nie mam nadwagi pomimo, iż mam niedoczynność tarczycy. O wygląd należy dbać i ważyć się 1 raz w tygodniu. Pozdrawiam
20 lip 16 23:23 | ocena: 79%
Liczba głosów:28
79%
21%
| odpowiedzi: 3
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~BabciaJaga do ~ona: ale masło klarowane polskie też jest, co więcej można go zrobić samodielnie
22 lip 16 20:34 | ocena: 97%
Liczba głosów:36
97%
3%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~XXXX do ~człek : Z tym sie tez zgadzam, ale w Polsce nie bylo takiej nedzy jak w Indiach . Ja tam bylam 30 lat temu ,kilka osob mialo wlasne puszki z jedzeniem I gotowali wode , ci co chcieli poprobowac indyjskiej kuchni pochorowali sie na zoladki I to nie tylko z powodu przypraw . Ludzie tam zalatwiali sie doslownie na ulicy , tabuny dzieci nachalnie zebrzace / to rozumiem- byly glodne/ oraz chorzy lezacy na chodnikach, nie sadze aby duzo zmienilo sie do dzisiaj , za to zloto mozna bylo kupic na kazdym straganie, jak umiales po angielsku sie targowac to mozna bylo kupic za bezcen . Tyle tylko ze za duzo pieniedzy nie mielismy . Moim zdaniem to jest kraj do ktorego mozna pojechac tylko raz ........
Natomiast w Polsce bylismy poprostu ZACOFANI . I jestesmy do dzisiaj , I nie tylko pod tym wzgledem.
24 lip 16 00:06 | ocena: 75%
Liczba głosów:4
75%
25%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Ula do ~lili: Tluszcze sa bardzo wazne dla mozgu czlowieka, dlatego tluszcze nalezy jesc bo mozg to 90% tluszczu. Jak jemy wszytko suche to nie jest tez najlepsze rozwiazanie. Nalezy probowac na ile tluszczu mozemy tolerowac i dostosowac sie do tej dawki, czy ghee, czy oliwa z oliwek, czy kokosowy olej lub slonecznikowy olej to wszystko dobre, nawet nasze maslo jest bezpieczniejsze od margaryny. W USA w nadchodzacych 2 latach zostanie calkowicie wycofana margaryna z rynku bo jest poddana obrobce cieplnej w ogromnie wysokich temperaturach co jest niebezpieczne dla zdrowia czlowieka.
23 lip 16 13:22 | ocena: 100%
Liczba głosów:5
100%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Anka : Najważniejsze żeby ogólnie zdrowo się odżywiać. Ja staram się korzystać z porad dietetyka gwiazd Gillian McKeith. Na jej polskiej stronie jest dużo porad, przepisów i informacji jak skutecznie oczyścić organizm. Polecam, w sposób naturalny zrzuciłam 9 kilo.
23 lip 16 13:01 | ocena: 71%
Liczba głosów:17
71%
29%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:

Nieprawidłowy email