Moje ulubione produkty

O tym, co lubię jeść, mogłabym rozpisywać się godzinami, ale jest kilka produktów bez których nie wyobrażam sobie życia. Każdy jest cudem stworzonym z natury i za każdym razem, kiedy odżywiam nim mój organizm, czuję wypełniającą mnie radość.

Foto: Zdjęcia własne #90dnidobikini / fot. Dagmara Radzikowska / The Byk / VU MAG

Oliwa z oliwek - zastępuje sos do sałatek. Polewam nią pomidory z chudym twarogiem i ziołami. Bogata w witaminy, działa odmładzająco, usprawnia pracę mózgu, a przy tym doskonale smakuje.

Zielona herbata - antybakteryjna, detoksująca, pobudza lepiej niż kawa, dostarcza antyoksydantów i nie można odmówić jej walorów smakowych. Pij ją na ciepło lub na zimno.

Awokado - pożywienie doskonałe, co do tego nie mam wątpliwości. Opinia o dużej kaloryczności jest nieadekwatna, bo kaloria kalorii nierówna. Robimy z niego guacamole (awokado, czerwona cebula, pomidor, pęczek kolendry, sól morska, pieprz), używamy na kanapkach zamiast masła lub dodajemy do sałatek.

Jogurt naturalny - lubię jego smak i konsystencję, czasem zamieniam go na jogurt grecki. Dodaję do owsianki, jem z owocami lub robię z niego jogurtowy sos.

Foto: Zdjęcia własne #90dnidobikini / fot. Dagmara Radzikowska / The Byk / VU MAG

Cynamon - wspomaga odchudzanie i odporność, a przy tym dodaje każdemu daniu egzotyki. Uwaga - silny afrodyzjak. Dosyp szczyptę do kawy lub owsianki.

Kurkuma - dodaje potrawie złotej barwy i działa antynowotworowo. Dorzucaj ją do ciecierzycy, kaszy i ryżu.

Soki owocowe - najlepiej zjadać całe owoce, to oczywiste. Jednak wyciśnięty sok z pomarańczy można rozcieńczyć dodatkowo wodą, zamrozić w kostkach lodu i dodawać do dzbanka z wodą.

Koktajle - jeśli chcesz urozmaicić dodawanie warzyw do dziennej diety polecam zastąpienie drugiego śniadania lub podwieczorku koktajlem warzywno-owocowym. Jarmuż, ogórek, szpinak, awokado, banan, truskawki, jagody, mango, ananas, cytryna, mięta - składniki zależą od Twoich preferencji. Rozcieńczaj je wodą i niech Twoja wyobraźnia zadziała! Niech warzywa stanowią ich podstawę.

Foto: Zdjęcia własne #90dnidobikini / fot. Dagmara Radzikowska / The Byk / VU MAG

Łosoś - uwielbiam ryby, ale łosoś jest dla mnie na pierwszym miejscu. Umyj go i natrzyj drobno pokrojonym czosnkiem, posyp przyprawą curry i pieprzem cayenne, obłóż pomidorkami koktajlowymi. W szklanym, przykrytym pojemniku wstaw go do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. Kupuj łososia wolno żyjącego.

Jajka - od zawsze trwają spory czy jajko jest zdrowe czy nie, ile powinno się go jeść i w jakiej formie. Moim zdaniem, jeśli lubisz jajka jedź je do woli, kiedy tylko masz na nie ochotę. Białka, przeciwutleniacze, witaminy, minerały. Kupuj jajka z produkcji ekologicznej. Kury będą szczęśliwe, a Ty zdrowa.

Płatki owsiane - nie wyobrażam sobie poranka bez owsianki, o każdej porze roku dodaję do niej coś innego, zawsze zaskakuje mnie smakiem i satysfakcjonuje kubki smakowe. Syci na cały poranek, rozgrzewa od środka i ma niekończącą się listę korzystnych właściwości.

Kasza jaglana - jedna z najzdrowszych kasz. Opłukaną gotuję na wolnym ogniu przez 20 minut z wkrojonym jabłkiem, na koniec posypuję cynamonem - nic prostszego! Lekkostrawna i nie zawiera glutenu.

Orzechy - nie patrz na kalorie i jedz je kiedy masz ochotę.

Miód - tylko z zaufanej pasieki. Bakteriobójczy, słodki i kojarzy się z Kubusiem Puchatkiem.

Gorzka czekolada -  chciałabym, ale nie potrafię z niej całkowicie zrezygnować. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, będzie lepszym rozwiązaniem niż chemiczne słodycze.

Foto: Zdjęcia własne #90dnidobikini / fot. Dagmara Radzikowska / The Byk / VU MAG

Jedz na zdrowie! #90dnidobikini

Tematy:

Nieprawidłowy email