Mak, nie tylko na święta

Jest stałym bywalcem świątecznego stołu, tymczasem może gościć w twojej kuchni przez cały rok. Rozluźnia, wzmacnia odporność, a do tego świetnie sprawdza się nie tylko w tradycyjnych daniach. Zobacz, do czego możesz wykorzystać jego właściwości.

Foto: istock

Makowa mapa świata

Większość kojarzy go wyłącznie z polskim Bożym Narodzeniem lub imieninami u cioci, gdzie obowiązkowo serwuje się makowiec. Tymczasem to „egzotyczna” roślina, która swoją ojczyznę ma w Azji i tam jest składnikiem wielu tradycyjnych słonych potraw. W tureckiej kuchni mak pojawił się już 3 tysiące lat p.n.e. W Indiach i Pakistanie do tej pory delikatnie podsmażony, mieli się i w postaci pasty, dodaje do dipów, curry i wielu jednogarnkowych dań. W południowych Indiach przygotowuje się z niego kuskus payasam, z dodatkiem mleka kokosowego, kardamonu, rodzynków i cukru. Khus khus (mak) stosuje się tam podobnie jak sezam i dosypuje do wielu potraw. Nie tylko dla walorów smakowych, ale także zdrowotnych. W medycynie ajurwedyjskiej uważa się bowiem, że mak może zapobiegać owrzodzeniom jamy ustnej, a wymieszany z cukrem stanowi doskonałą „mieszankę” przeciw bezsenności.

Mak rozprzestrzenił się także na Afrykę i Europę. W starożytnej Grecji opisywano go w poematach, stosowano przy łagodzeniu dolegliwości bólowych, by w końcu mógł stać się boskim symbolem w tamtej mitologii. W średniowiecznej Europie uprawiano go początkowo jako roślinę ozdobną, później przerodził się w składnik chociażby austriackiego strudla czy germknödel (rodzaj klusek gotowanych na parze).

Dziś to powszechnie stosowany komponent polskich wigilijnych specjałów – kutii, makowca, pierogów czy sernika. Zobacz, dlaczego może stanowić doskonały element także twojej całorocznej kuchni.

Mak - czarno-niebieski przyjaciel

Świat makowych roślin obejmuje prawie 100 odmian. Są wśród nich m.in. mak polny, który porasta obficie polskie pola czy mak lekarski, który znalazł swoje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Najbardziej popularny jest jadalny mak niebieski i to ten właśnie najczęściej znajdziesz w sklepie. Dostępna jest także biała jego odmiana, która oprócz koloru, nie różni się od „ciemnej” wersji znacząco smakiem. Możesz stosować je wymiennie i używać tego, który akurat masz „pod ręką”. Zobacz, dlaczego warto.

Rozluźnia. Mak jest bezpieczny w stosowaniu i nie musisz obawiać się o zawartość toksycznych alkoloidów - odmiana jadalna zawiera ich śladowe ilości. I choć stężenia morfiny, kodeiny, tebainy czy papaweryny są znikome, mak może pozytywnie wpływać na rozdrażnienie nerwowe czy działać jak środek przeciwbólowy. 1-2 łyżki dodane do kolacji ukoją twoje zszargane nerwy, także dzięki sporej zawartości magnezu czy witamin z grupy B. Przy problemach z bezsennością i zmęczeniem, możesz wypróbować również ekstraktu z maku, który wymieszany z wodą, miodem i cytryną może okazać się bardzo pomocny.

Wpływa na odporność. Na dobre zdolności organizmu do przeciwstawiania się wirusom czy bakteriom, wpływają stan twoich jelit i zasiedlająca je flora bakteryjna, ale także poziom składników odżywczych we wszystkich komórkach. Już jedna łyżka maku każdego dnia, dostarczy ci znaczącej ilości miedzi i cynku, które mogą zmniejszyć ilość dopadających cię infekcji, oddziałując chociażby na pracę grasicy. Do tego mak wpływa bezpośrednio na zwiększenie produkcji komórek odpornościowych, dzięki którym łatwiej poradzisz sobie z przeziębieniami w okresie zimowym.

Poprawia koncentrację. Wapń, żelazo i miedź, a także witaminy z grupy B, które znajdują się w maku, pomagają w regulacji neuroprzekaźników (substancji chemicznych w mózgu) i poprawiają jego funkcjonowanie. Do tego wpływają na wzrost i rozwój neuronów, przez co kompleksowo dbają, abyś zawsze mogła być na „wysokich obrotach”. Dorzucaj zatem mak do dań, które spożywasz w pracy i szczególnie wtedy, gdy długo siedzisz przed komputerem.

Foto: istock Mak

Regeneruje skórę. W ludowej medycynie mak stosowany był jako środek na suchą, zaczerwienioną i swędzącą skórę. Obecnie jego właściwości wykorzystywane są powszechnie w wielu kosmetykach i suplementach, bowiem mak odżywia komórki od środka, dostarczając wielu antyoksydantów, m.in. manganu, który niezbędny jest do produkcji kolagenu. Wpływa na naskórek także podczas zewnętrznego stosowania. Możesz łagodzić swoje dolegliwości skórne, nakładając go na „zmienione” miejsca w postaci papki z dodatkiem soku z limonki, aloesu czy miodu.

Przyda się w odchudzaniu. Kiedy próbujesz zrzucić kilka kilogramów, ważne, aby twoja dieta zawierała m.in. sporą dawkę błonnika, który nie tylko pozwala oczyścić organizm, ale daje uczucie sytości na dłużej i wydłuża proces trawienia. W jednej łyżce maku znajdziesz go prawie 2g. Zjedz go przed posiłkiem lub dodaj bezpośrednio na talerz z potrawą. Pomoże zachować ci spokój, kiedy dbasz o szczupłą sylwetkę, a przy okazji zwiąże nadmiar cholesterolu, jeśli jest go za dużo w twoim organizmie i masz problem z jego metabolizmem.

Jeśli jesteś aktywna fizycznie, koniecznie włącz mak do swojego codziennego jadłospisu. Kwas linolowy (CLA) zawarty w maku działa pośrednio na rozpad tkanki tłuszczowej i wzrost masy mięśniowej, dlatego często suplementują go sportowcy.

Mak na szóstkę

Oprócz zwykłych ziarenek maku, możesz używać także makowego oleju. Nadaje się jedynie do stosowania na zimno, dlatego świetnie sprawdzi się w sałatkach lub do polania rozgrzewającej zupy dyniowej na lunch. Możesz wypróbować go również jako dodatek do serka na kanapkę czy wytrawnej owsianki na śniadanie. Wzbogaci twoją dietę w kwas linolowy (omega-6), który razem z kwasem oleinowym (omega-9) stanowią doskonałe uzupełnienie twojego codziennego menu. Wpływają na kondycję twojego serca i jak pokazują badania – kwas linolowy może mieć realny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka piersi.

Olejem możesz regenerować także suchą skórę i wykonywać relaksujący masaż twarzy, który poprawi w niej krążenie oraz ułatwi wniknięcie aktywnych substancji z kosmetyków.

To dzięki olejkom eterycznym, ale także wspomnianym kwasom, po delikatnym podgrzaniu na suchej patelni, mak ma lekko orzechowy smak. Olej makowy choć intensywny, ma przyjemny aromat i stosowany jest powszechnie chociażby we Francji oraz dodawany tam do potraw zamiast oliwy z oliwek.

Foto: istock Olej z maku

Nowe oblicze maku

Zmień tradycję i zacznij stosować mak w swojej kuchni przez cały rok. Dorzucaj go do sałatek, past kanapkowych, pasztetów czy gulaszy. Spróbuj posypywać nim kanapki, risotta i makarony. Zaskocz znajomych makowym sushi, a rodzinę makową wersję panierowanych kotletów na obiad. Nie ograniczaj się do słodkich potraw. Mak nadaje chrupkości i wyjątkowego smaku nawet najprostszym wytrawnym daniom. Praż go na suchej patelni, wydobywając jeszcze większy aromat i dorzucaj do potraw tuż przed podaniem, aby go nie stracił. Może stanowić świetny dodatek do jogurtu na drugie śniadanie, a w postaci zmielonej ożywić smak salsy z awokado, którą możesz zaserwować z warzywnymi chipsami.

Wypróbuj go koniecznie i rozsmakuj się w maku!

Tematy:

Polecamy także:

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze

~Tomia : Wiadomo, że w święta nie do końca liczy się kalorie, ja na pewno ich nie liczę, ale mimo wszystko, staram się jeść zdrowo. Potrawy z makiem są jednymi z moich ulubionych :) Po świętach będę jeść lżej, mam już napój Detox Zero http://www.detox-zero.com więc pomoże mi trochę się oczyścić :)
22 gru 16 15:39 | ocena: 75%
Liczba głosów:4
25%
75%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Van Maart : w Afganistanie mak to podstawa gospodarki!
26 gru 16 14:41
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Heroinista : Moja ulubiona roślina :)
26 gru 16 12:52
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Ewa : To fakt, sałatki z odrobiną
oleju z maku mają inny
smak i aromat...
23 gru 16 08:13
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:

Nieprawidłowy email