Zupa Pomidorowa

Wrocławska restauracja Brasserie 27 poleca rustykalną zupę pomidorową.

Brasserie 27

Pieczone pomidory

1 i 1/2 kg pomidorów

kilka łyżek oliwy z oliwek

sól czosnkowa

mielony czarny pieprz

Zupa

1 duża posiekana cebula

3 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę

oliwa z oliwek

2 szklanki bulionu z kurczaka

świeża bazylia

mozarella

Dodatkowo:

ser mozzarella

bagietka

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 400 stopni. Przygotuj blachę lub dużą tortownicę z pergaminem. Wrzuć na nią pomidory wymieszane z olejem, solą czosnkową i pieprzem. Piecz w piekarniku około 45 minut.

Podsmaż cebulę i czosnek na średnim ogniu na dużej patelni. Powinny one być miękkie i lekko zarumienione. Dodaj bulion i pieczone pomidory. Na koniec gotowania dodaj garść świeżej bazylii. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut.

Pokrój bagietkę, skrop oliwą z oliwek i połóż na nią ser mozzarella pokrojony w plasterki. Wstaw do piekarnika

Zupę podawaj z bruschettą z mozzarellą i listkami bazylii (do dekoracji)

SMACZNEGO życzy Szef Kuchni – Marcin Majka

Tę wyjątkową zupę w oryginalnej postaci możecie zjeść we wrocławskiej restauracji Brasserie 27. Polecamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email