Zimowa ribolita

Oto przepis na pyszną, zimową zupę, pełną witamin i składników odżywczych, inspirowaną przepisem Jamie Oliver'a. Zobaczcie włoskie danie w wersji polskiej blogerki Małgorzaty Dzięgielewskiej!

Pieprz czy Wanilia - Małgorzata Dzięgielewska

RIBOLITA

(inspirowane przepisem Jamie Oliver'a „Włoska wyprawa Jamiego”)

SKŁADNIKI:

ok. 300g suszonej białej, drobnej fasoli (np. odmiana cannelini)

½ niedużej kapusty włoskiej (w oryginale cavolo nero – u nas trudno dostępne)

1 ziemniak

1 listek laurowy

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 łodygi selera naciowego

2 marchewki

oliwa z oliwek

mała szczypta utartych nasion kopru włoskiego

mała szczypta chilli

kilka gałązek świeżego tymianku (lub szczypta suszonego - do smaku)

1 puszka (400g) pulpy pomidorowej (dobrej jakości)

sól, pieprz do smaku

2 kromki czerstwego chleba

oliwa extra vergine - do skropienia zupy

Pieprz czy Wanilia - Małgorzata Dzięgielewska

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Suszoną fasolę namoczyć w wodzie i pozostawić na noc.

Ugotować fasolę w świeżej wodzie wraz z listkiem laurowym i pokrojonym ziemniakiem.

W międzyczasie pokroić kapustę w cienkie paski, drobno posiekać cebulę, pokroić seler naciowy i marchewki w talarki.

Ugotowaną fasolę odcedzić, zachowując wywar. Połowę fasoli pozostawić w całości , a połowę rozgnieść widelcem.

W rondlu rozgrzać kilka łyżek oliwy (ilość taka, by zakryła dno rondla). Na małym ogniu delikatnie zeszklić cebulę. Dodać pokrojone warzywa: seler naciowy, marchewki i kapustę, oraz utarty czosnek, szczyptę chili, koper włoski i tymianek – całość krótko dusić.

Wlać ok. 1 szklanki wody z gotowanej fasoli, oraz pulpę pomidorową – doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Doprawić do smaku solą. Dodać fasolę (w całości i miksowaną) i jeszcze trochę gotować – do miękkości warzyw. Pokroić w kostkę chleb i wmieszać w zupę pod sam koniec gotowania. Doprawić pieprzem.

Podawać z odrobiną oliwy extra vergine.

SMACZNEGO!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na blogu kulinarnym Małgorzaty Dzięgielewskiej - Pieprz czy Wanilia.

Tematy:

Nieprawidłowy email