Zapiekane figi z serem kozim

Cudownie słodko-słone, egzotyczne i jednocześnie polskie, idealne! Oto zapiekane figi z serkiem kozim, tymiankiem i orzeszkami piniowymi prosto z kulinarnego bloga Pieprz Czy Wanilia Małgorzaty Dziegielewskiej.

Pieprz i Wanilia
Pieprz i Wanilia

4 figi

4 czubate łyżeczki miękkiego serka koziego (użyłam smakowego, z dodatkiem ziół i czosnku)

gałązka świeżego tymianku

4 łyżeczki orzeszków piniowych

kilka cieniutkich plasterków szynki długo dojrzewającej

kilka listków świeżej bazylii

ocet balsamiczny do skropienia

Pieprz i Wanilia

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Orzeszki piniowe lekko podprażyć na suchej patelni.

Serek kozi wymieszać z listkami tymianku i ok. 2 łyżeczki orzeszków piniowych.

Pieprz i Wanilia

Do wnętrza każdej figi włożyć po czubatej łyżeczce serka. Przygotowane owoce ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub w naczyniu do zapiekania.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C przez ok. 10-12 min.

Podawać ciepłe z dodatkiem plasterka szynki i listkami bazylii. Posypać pozostałymi orzeszkami piniowymi. Skropić octem balsamicznym.

SMACZNEGO!

Tematy:

Nieprawidłowy email