Wiosenna kanapka z cebulą w tempurze i masłem cytrynowym

Kanapka z masłem cytrynowym i krążkami cebuli w tempurze. Świeża, wiosenna kanapka na bazie białego pieczywa i wędzonej ryby.

THEBYK

SKŁADNIKI:

ciasto na tempurę:

- mąka pszenna

- woda gazowana zimna

- olej rzepakowy

reszta:

1. bułki pszenne

2. wędzone brzuszki łososia

3. masło

4. skórka z cytryny

5. liście natki pietruszki

6. chili

THEBYK

Myślałam o rybie i cebuli w cieście. I wówczas wpadł mi do głowy pomysł, żeby wypróbować ciasto typu tempura... Przepisów w internecie jest wiele, ja wybrałam najprostszy - mąka pszenna i woda. Może być gazowana i dobrze żeby była zimna.

THEBYK

Jak to zrobić:

Mąkę łączymy z wodą i miksujemy na gładkie ciasto, które nie powinno być za gęste.

W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej rzepakowy do wysokiej temperatury. Maczamy krążki cebuli w cieście i wrzucamy na głęboki, gorący tłuszcz. Warzywa wyjmujemy na kratkę z piekarnika, ustawioną na blacie, aby zbędny olej spłynął, a następnie układamy je na ręczniku kuchennym.

Cebula w tempurze wcale nie jest tłusta!!! Najlepiej podawać ją zaraz po zrobieniu - jest wówczas ciepła i chrupiąca.

Okazało się, że zrobienie warzyw w tempurze nie jest trudne a w mieszkaniu wcale nie pachniało spalonym tłuszczem!!!!!

Zanim zrobiłam cebulę, przygotowałam masło cytrynowe.

Sparzyłam cytrynę wrzącą wodą i starłam z niej skórkę na drobnej tarce do parmezanu. Starą skórkę połączyłam z masłem. Smak masła cytrynowego jest świeży i bardzo wiosenny!

THEBYK

Świetnie nadaje się do kanapki z wędzonymi brzuszkami łososia, które są dosyć tłuste i ciężkawe. Sama kromka świeżej bułki z tym masłem to już piękna, smaczna kanapka! Kromki posypałam płatkami chili i listkami natki pietruszki. Kombinacja smaków naprawdę zaskakująca - spróbujcie!!!!

Proste składniki, trochę pracy przy kuchni... ale nie bójcie się tempury - jest prosta do zrobienia. Jeśli zostanie wam trochę ciasta, wykorzystajcie inne warzywa, które macie w domu. Efekt jest świetny!

Do zrobienia tej kanapki nie używałam soli bo ryba jest wystarczająco słona!

SMACZNEGO!

Więcej pomysłów na niebanalne kanapki znajdziesz na blogu kulinarnym THEBYK. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email