Warsztaty gotowania Philipiak Milano, czyli podróż do serca mediolańskiego smaku

Dla mediolańczyków gotowanie jest równie ważne, co muzyka, architektura czy moda. Ile pasji kryje się we włoskiej kuchni, mogłam przekonać się właśnie tam, w samym sercu smaków Italii!

Vu Mag - Ola Nagel

– Polacy coraz częściej sięgają po ekologiczne produkty, ale wciąż nie wiedzą, jak gotować zdrowo – to wyniki badań, które na zlecenie marki Philipiak Milano przeprowadził TNS Polska. Miałam okazję zapoznać się z nimi podczas wizyty w samym sercu firmy – Mediolanie.

Philipiak Milano - Tomasz Lis

- Blisko 60% Polaków uznaje odżywianie za kluczowe dla zdrowia, a 45% stara się sięgać po produkty ekologiczne – wynika z badań. Niestety, zdecydowana większość badanych nie umie w zdrowy sposób przetwarzać coraz lepszej jakościowo żywności, tak aby dostarczała spodziewanej ilości substancji odżywczych. Na parze gotuje jedynie 14% Polaków, a jedynie 2% do smażenia nie używa tłuszczu.

Nie pociesza również fakt, że w przedziale wiekowym między 18 a 29 rokiem życiem samodzielnie gotuje zaledwie 43% Polaków, a przecież to podstawa zdrowego odżywiania się, bo czym skorupka za młody nasiąknie…

Nie umiesz gotować? Nic bardziej absurdalnego! Gotowanie na parze jest nie tylko najzdrowsze, ale i najprostsze!

- Nie sądziliśmy, że skala marnowania zdrowej żywności jest tak wielka. – mówi Tomasz Lis, dyrektor ds. komunikacji Philipiak Polska. – Jest to jeden z powodów dla których rozpoczęliśmy serię bezpłatnych warsztatów kulinarnych na których uczymy Polaków zdrowego gotowania. Na warsztaty mogą zapisać się na razie jedynie mieszkańcy Warszawy, ale w przyszłości planujemy poszerzyć program także o inne miasta – dodaje.

Vu Mag - Ola Nagel

Dzięki Philipiak Milano miałam okazję zajrzeć do fabryki, w której od 1967 roku produkowane są naczynia do gotowania i poznać Mediolan oraz jego okolice od zupełnie innej, smakowej strony.

Po fabryce oprowadzał nas charyzmatyczny i - jak na mediolańczyka przystało, elegancko ubrany właściciel firmy Fulvio Garavaglia. Świetne okulary, prawda?

Vu Mag - Ola Nagel

Tomasz Lis zdradził nam, że to „modowy konik” szefa!

Vu Mag - Ola Nagel

Produkcja garnków z pozoru jest banalnie prosta. „Stalowy naleśnik” w ciągu kilku sekund zamienia się w garnek, rondelek czy patelnię. Jednak w każdym naczyniu ukryto wiele technologicznych rozwiązań.

- Nasze naczynia umożliwiają zastosowanie rozmaitych metod gotowania, z których wszystkie koncentrują się na zachowaniu naturalnych składników odżywczych potraw, przez co przygotowywane dania są lekkie, organiczne i zdrowe – dodaje Tomasz Lis.

Po wizycie w fabryce Fulvio Garavaglia pokazał nam najstarsze garnki Philipiak Milano i te najnowsze, a także specjalną limitowaną edycję złotych garnków, która świetnie sprzedawała się na rynku rosyjskim. Chyba nikt nie jest zaskoczony…

Vu Mag - Ola Nagel

P.S. Ten pan obok Fulvio to nie jest Mel Gibson, ale dyrektor mediolańskiej fabryki Massimo de Vecchi. Podobieństwo jednak bardzo duże, prawda? ;)

Punktem kulminacyjnym mediolańskiej podróży była kolacja w 500-letniej Villa Sola Cabiati.

www.villasolacabiati.com
www.villasolacabiati.com
www.villasolacabiati.com
Vu Mag - Ola Nagel

Usytuowana na wzgórzu, z widokiem na przepiękne jezioro Como (tak, tak to samo jezioro, gdzie swoją willę ma m.in. George Clooney!) i murami, które pamiętają czasy wielkiej włoskiej rodziny Serbelloni, zrobiła wrażenie na wszystkich! Ja nie mogłam przestać robić zdjęć!

Vu Mag - Ola Nagel
Vu Mag - Ola Nagel

Szczególnie wspaniale wyglądały ogromne okna, przez które można było oglądać ścianę gór!

Vu Mag - Ola Nagel

Jednak architektoniczne i artystyczne doznania to był dopiero początek! Karol Okrasa i Giancarlo Russo zaprosili nas do wspólnego przygotowania kolacji.

Philipiak Milano - Tomasz Lis
Philipiak Milano - Tomasz Lis

Szefowie naszej willowej kuchni pokazali nam jak przyrządzić tradycyjne włoskie risotto, ugotować warzywa na parze i wędzić mięso w garnku z parowym dnem.

To świetny patent Karola Okrasy, który do wędzenia wybrał bardzo aromatyczną trawę żubrową. Jak to zrobić? Potrzebny jest garnek do gotowania na parze. Na pierwsze dno kładzie się trawę. Na drugie dno z dziurkami - mięso. Przykrywamy. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu i po kilku, kilkunastu minutach mamy pięknie pachnące mięso! Kuchnię swoją drogą też…

Philipiak Milano - Tomasz Lis
Philipiak Milano - Tomasz Lis
Philipiak Milano - Tomasz Lis

Sama kolacja (mimo zaginionego tuńczyka) była wyśmienita, a włoskie wino idealnie współgrało ze wszystkimi potrawami. Tym bardziej, że mieliśmy okazję wypić je z 300-letnich kieliszków. Na szczęście żaden się nie stłukł, bo mielibyśmy poważne kłopoty…

- Wypijmy za pasję! - wzniósł toast Karol Okrasa i chyba to najlepsze podsumowanie tego artystyczno-kulinarnego spotkania.

Vu Mag - Ola Nagel
Vu Mag - Ola Nagel
Vu Mag - Ola Nagel

Późnym wieczorem wyruszyliśmy z nad jeziora Como do mediolańskiego hotelu, a następnego dnia zwiedzaliśmy miasto. Chcecie zobaczyć, jak wyglądają mediolańskie wystawy jesienią tego roku? Zajrzyjcie do galerii MODOWE OKNA MEDIOLANU!

Obiad zjedliśmy w rodzinnej restauracji Reffettorio.

Jeśli kiedyś tam zajrzycie, koniecznie wybierzcie risotto! Było przepyszne, a w połączeniu z białym winem z beczki… BENE! Mam nadzieję, że zachęciłam Was do kulinarnych eksperymentów!

Tematy:

Nieprawidłowy email