Truskawkowy sernik bez pieczenia

To idealne danie na lato, które zawsze się sprawdza i poprawia humor! Zobacz przepis na truskawkowy sernik bez pieczenia autorstwa Pauliny Reczkowskiej z bloga Czekoladą Utkane.

Czekoladą Utkane

Składniki na spód: (tortownica 22 cm):

120 g herbatników

60 g masła

Sernikowa masa:

400 g serka homogenizowanego

150 g gęstego jogurtu naturalnego

200 g śmietanki 30 lub 36 proc.

4-5 łyżek cukru pudru

3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody

Mus truskawkowy:

250 g truskawek

1 łyżka cukru pudru

1 galaretka truskawkowa

Oraz:

ok. 30 truskawek do środka sernika i 7 do ozdoby

Czekoladą Utkane

Wykonanie:

Herbatniki kruszymy w melakserze. Przesypujemy do miski. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do częściowego ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy partiami serek homogenizowany i jogurt naturalny, a na koniec cukier puder. Do wciąż ciepłej żelatyny dodajemy łyżkę sernikowej masy - mieszamy energicznie. Dodajemy jeszcze jedną łyżkę, a następnie dodajemy powoli zahartowaną żelatynę do masy. Wyciągamy tortownicę z lodówki. Na spód z ciasteczek układamy ok. 30 truskawek. Zalewamy następnie delikatnie masą serową. Wkładamy do lodówki do stężenia.

Truskawkową galaretkę przygotowujemy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki na mus miksujemy w melakserze z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru. Dodajemy do ostudzonej galaretki i mieszamy.

Wylewamy na stężałą już masę serową i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem sernik ozdabiamy połówkami truskawek.

Smacznego!

Więcej przepisów na słodkości znajdziecie na blogu CZEKOLADĄ UTKANE

Tematy:

Nieprawidłowy email