The Byk - Kanapka Nr 29

Ten smak znamy doskonale z czasów szarego, PRL-owskiego dzieciństwa. Jest bardzo męski, bardzo prosty i bardzo nam bliski. Idealną kanapkę postną przygotuje dla Was Dagmara Radzikowska - autorka bloga The Byk.

The Byk

- Wracam po małej przerwie z kanapką # 29 dla Taty:) Pamiętam ją z dzieciństwa...kojarzy mi się zwłaszcza z latem. Bardzo prosta do zrobienia i w tamtych latach chyba dość popularna! Często spotykana na bankietach i innych imprezach okolicznościowych - pasta ze szprotki - pisze na swoim blogu Dagmara Radzikowska. Oto składniki na męską kanapkę sprzed lat:

kanapka # 29

SKŁADNIKI:

1. chleb pszenny

2. szprotki w sosie własnym

3. biały ser półtłusty

4. cebula czerwona

5. szczypiorek

6. masło

7. oliwa

8. sól & pieprz

The Byk

ETAPY PRZYGOTOWANIA

Szprotki odsączam z sosu własnego, w którym pływały przez ostatni czas, stojąc na półce w sklepie spożywczym:) Biały ser rozdrabniam w misce widelcem na mniejsze kawałki. Dodaję pocięte na kawałki szprotki i szczypiorek. Cebulę kroję w drobną kosteczkę - dorzucam ją do reszty. Wszystko łączę razem widelcem na jednolitą masę. Pomaga mi w tym oliwa!! Dolewam jej tyle ile trzeba!

The Byk

Wszystko pięknie połączone! Nadszedł moment kulminacyjny. Sól & pieprz! Pamiętam, że ta pasta charakteryzowała się właśnie tym, że doprawiano ją mocno solą i pieprzem. Dzisiaj proponuję zrobić jak kto lubi:) Ja dorzucam odrobinę soli - sama szprotka jest już słona. Za to pieprzu - duuuużo!!! Tak lubię:)

SMACZNEGO!

Tę i inne smakowite kanapki znajdziecie na blogu kanapkowym Dagmary Radzikowskiej THE BYK. Smacznego!

Tematy:

Nieprawidłowy email