The Byk - Kanapka Nr 26

Kanapka z bakłażanem? Takie oryginalne połączenie smaków przygotowała dla Was Dagmara Radzikowska - autorka bloga The Byk. Zobaczcie!

The Byk

kanapka # 26

SKŁADNIKI:

1. ciabatta

2. bakłażan

3. gruszka

4. oliwki

5. czosnek

6. prażone migdały

7. oliwa

8. sól&chili

The Byk

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Całego bakłażana bez żadnych nacięć wkładam do piekarnika nagrzanego do 50C. Trwa to koło 40 min, ponieważ chodzi o to, aby bakłażan udusił się sam we własnej skórze:) Obok na papierze pergaminowym kładę całą główkę czosnku - również do uduszenia.

Migdały obieram z łupinek i rozdrabniam w moździerzu. Oliwki kroję na małe kawałki, słucham Blue Velvet i ...czekam:)

The Byk

Gotowe! Oczywiście stwierdzam to na tzw. oko, ponieważ nie można inaczej. Skóra bakłażana zmieniła kolor z fioletu na sepię. Obieram bakłażana ze skóry, wyciskam uduszony czosnek z ząbków, dodaję sól&chili w/g potrzeby, oliwę i kilka oliwek. Wszystko razem miksuję. Okazało się ze mój bakłażan miał w sobie sporo wody i jest trochę za wodnisty jak na masę kanapkową. Wkładam więc gotową masę na patelnię i podgrzewam, woda wyparowuje a masa robi się gęstsza:)

Na koniec dorzucam migdały i kawałki oliwek. Bezpośrednio na kromkę kładę plasterek gruszki na to masę z bakłażana. W masie ukrywam jeszcze mniejsze kawałki gruszki. Kanapki posypuję migdałami i odrobiną chili.

Smacznego!

Więcej przepisów na oryginalne kanapki znajdziecie na blogu kanapkowym Dagmary Radzikowskiej THE BYK.

Tematy:

Nieprawidłowy email