The Byk - Kanapka Nr 25

Maliny w środku zimy? Czemu nie! Ten smak przypomni Wam ciepłe, letnie popołudnia... Zobaczcie, jak kanapkę na słodko robi Dagmara Radzikowska - autorka kulinarnego bloga The Byk.

The Byk

SKŁADNIKI:

1. pieczywo razowe na zakwasie by Vincent

2. olej z pestek dyni

3. świeży szpinak

4. chili

5. nutella

6. pistacje

7. maliny

8. świeża mięta

The Byk

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Grudzień to oczywiście nie malinowy okres, ale cały czas można te owoce kupić na bazarze pod Halą Mirowską i zapewne nie tylko...:)

Do nutelli wrzucam porwane na cząstki maliny. Pistacje brutalnie rozdrabniam w moździerzu. Szybko, zdecydowanie, ale nie na totalny pył, aby można było wyczuć kawałki orzecha. Mieszam to ze sobą. Świeże liście mięty tnę nożyczkami na małe kawałki i razem z chili dodaję do malinowej nutelli. Jest ostro! Czekolada + chili ukochane połączenie Azteków.

The Byk

Kromki chleba skrapiam oliwą z dyni. Ma ona dosyć specyficzny smak, który osobiście uwielbiam. Oliwa nadaje kanapce pewnej ciężkości.

Smaruję pieczywo malinową nutellą. Na sam koniec dla dekoracji dodaję jeszcze trochę rozdrobnionej pistacji, kilka kawałków soczystej maliny i parę najmniejszych listków mięty.

Tę i inne smakowite kanapki znajdziecie na blogu kanapkowym Dagmary Radzikowskiej THE BYK. Smacznego!

Tematy:

Nieprawidłowy email