The Byk - kanapka nr 23

Kanapkę, której podstawą jest humus przygotowała Dagmara Radzikowska - autorka bloga The Byk. Zobaczcie!

Zdjęcia vuMag BlueServices

Składniki:

1. pieczywo bezglutenowe

2. cieciorka

3. świeży szpinak

4. czosnek

5. orzeszki ziemne

6. oliwa z oliwek

7. pieprz czerwony

8. cytryna

9. czarne oliwki

10. sól gruboziarnista

Zdjęcia vuMag BlueServices

Przygotowanie:

Zalewam cieciorkę wodą i odstawiam na 10 godzin. Następnego dnia rano gotuję ją około godziny. Wszystko jest dokładnie opisane na opakowaniu. Można użyć również cieciorki z puszki. Ugotowaną chwilę studzę. Wrzucam ją razem ze świeżymi liśćmi szpinaku, ząbkami czosnku i oliwkami do miksera. Taki szpinak ma zazwyczaj dużo piachu więc trzeba go bardzo dokładnie wypłukać, aby potem uniknąć zgrzytania w zębach:) Liście szpinaku drę na mniejsze kawałki. Do wszystkiego dolewam oliwy z oliwek i od razu pewną ilość wody żeby mikser nie odmówił mi posłuszeństwa. Miksuję do momentu uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Na koniec dosypuję odrobinę soli gruboziarnistej i delikatnie mieszam aby sól mogła się sama rozpuścić w gęstej masie.

Zdjęcia vuMag BlueServices

Pieczywo bezglutenowe wygląda jak obłoczki z waty - najlepsze jest lekko ugrillowane. Kładę więc kromki chleba na mojej ukochanej patelni grillowej i uważam aby za się nie spaliły... są takie delikatne.

Gotowe już pieczywo smaruję zielonym humusem. W moździerzu rozcieram orzeszki ziemne i czerwony pieprz - osobno. Kanapkę posypuję orzeszkami, polewam odrobina oliwy i spryskuję cytryna. Na koniec posypuję wszystko odrobiną soli i czerwonym pieprzem, który ma lekko słodkawy wręcz różany posmak.

Smacznego!

Więcej przepisów na oryginalne kanapki znajdziecie na blogu Dagmary Radzikowskiej The Byk.

Zdjęcia vuMag BlueServices

Tematy:

Nieprawidłowy email