The Byk - kanapka nr 20

Chleb ze smalcem i z cebulą, czyli wspomnienie kanapki z dzieciństwa Dagmary Radzikowskiej. Autorka bloga The Byk proponuje smalec z jabłkiem, marchewką i oczywiście skwarkami. Zobaczcie sami!

Zdjęcia vuMag BlueServices

Składniki:

1. chleb pszenny

2. smalec domowy

3. jabłka

4. marchewka

5. świeży tymianek

6. sól gruboziarnista

Zdjęcia vuMag BlueServices

Przygotowanie:

Smalec już od tygodnia czeka w słoiku. Myję jabłka i marchew. Nie obieram ich. Piekarnik ustawiam na 50 C. Kroję wszystko na bardzo cienkie plasterki i układam na "kratce" w piekarniku. Zostawiam pod spodem blachę ponieważ marchew podczas suszenia skręca się i lubi wtedy spadać na dół:) Takie suszenie trwa +/- 30 min. pod warunkiem że plastry będą naprawdę cienkie. Od czasu do czasu zaglądam do piekarnika aby jabłka i marchew za bardzo się nie spaliły. W pewnym momencie przewracam je na drugą stronę. Robię to kilka razy. W domu pachnie szarlotką:)

Zdjęcia vuMag BlueServices

Układam kromki chleba na patelni grillowej i lekko je podpiekam. Smaruję chleb smalcem. Posypuję połamanymi krążkami suszonych jabłek, poskręcaną marchewką i listkami świeżego tymianku. Sól gruboziarnista jeśli lubisz:)

Taka kanapka cudownie smakuje z gorącą herbatą i cytryną.

Smacznego!

Więcej przepisów na oryginalne kanapki znajdziecie na blogu The Byk Dagmary Radzikowskiej.

Zdjęcia vuMag BlueServices

Tematy:

Nieprawidłowy email