Tatar z tuńczyka z awokado

Wspaniałe danie dla miłośników ryb. Tatar z tuńczyka z awokado i limonką po prostu rozpływa się w ustach. Wie o tym doskonale szef kuchni restauracji Amber Room w Warszawie - Robert Kupisz, który zdradził nam przepis na wspaniałego tatara!

Amber Room/Robert Skupisz

Składniki:

-tuńczyk 100 g

-awokado 60 g

-dymka 2 g

-kolęndra 2 g

-sos rybny 15 ml

-sos ostrygowy 15 ml

-oliwa z pestek winogron 30 ml

-limonka sok 10 ml

-limonka 20 g

-imbir św. 5 g

-ogórek św. 10 g

Przygotowanie:

Tuńczyka czyścimy z większych błon i kroimy w małą kostkę.

Obrany imbir, ogórek wraz z kolendrą i dymką kroimy w drobniutką kosteczkę.

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i za pomocą łyżki wycinamy ze środka miąższ, który następnie lekko siekamy doprawiając na koniec do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Z sosu ostrygowego, rybnego, oliwy z pestek winogron i soku z limonki przygotowujemy sos którym doprawimy potrawę.

Tuńczyka mieszamy z warzywami i sosem który dozujemy do smaku.

Tatar układamy na dnie metalowej foremki wykańczając górę pastą z awokado.

Całość dekorujemy cząstką limonki i liśćmi świeżej kolendry.

SMACZNEGO!

Jak smakuje tatar z tuńczyka w wykonaniu Roberta Skupisza dowiecie się, odwiedzając warszawską restaurację Amber Room. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email