Tarta dyniowa z orzechami

Pyszne jesienne danie, które do wykonania jest prostsze niż myślisz. Oto przepis na dyniową tartę z boczkiem i orzechami włoskimi autorstwa Małgorzaty Dzięgielewskiej.

Pieprz i Wanilia

Proporcje na 4 foremki o średnicy 12cm

Kruche ciasto:

200g mąki pszennej (polecam krupczatkę)

100g zimnego masła (prosto z lodówki)

2 łyżeczki cukru

ok. ½ łyżeczki soli

1-2 łyżki bardzo zimnej wody

Pieprz i Wanilia

Mąkę i masło wrzucić do malaksera (lub do robota kuchennego, lub wyłożyć na stolnicę). Miksować (lub posiekać nożem), aż do pojawienia się małych grudek. Dodać cukier i sól – znów króciutko zmiksować. Dodając po 1 łyżce zimnej wody – zagnieść szybko ciasto (powinna powstać zwarta kula).

Uformować z ciasta wałek o grubości ok. 4-5cm. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.

Farsz:

ok. 350g dyni o suchym miąższu (u mnie hokkaido) – waga po wypestkowaniu

150g boczku wędzonego

1 nieduża cebulka

1 łyżka oleju

2 łyżeczki mielonego kuminu

sól, pieprz do smaku

ok. 60g wyłuskanych orzechów włoskich

Pieprz i Wanilia

Mikstura:

100 ml słodkiej śmietanki 18%

2 rozkłócone jajka

sól, pieprz do smaku

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Dynię oczyścić, usunąć pestki (dyni hokkaido nie trzeba pozbawiać skórki, inne odmiany – obieramy) i pokroić niezbyt dużą kostkę. Boczek pokroić w cienkie plastry(lub kosteczkę), a cebulę drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i krótko podsmażać boczek. Dodać cebulę i często mieszając – zeszklić. Następnie dorzucić pokrojoną dynię i kumin. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, wmieszać grubo posiekane orzechy i pozostawić do przestygnięcia.

Pieprz i Wanilia

Piekarnik rozgrzać do temp. 180st.C. Przygotować foremki: wysmarować masłem lub spryskać olejem.

Schłodzone kruche ciasto podzielić na 4 równe krążki. Każdy z nich rozwałkować cienko do średnicy o 3-4 cm większej niż wymiar naczynek do pieczenia. Wyłożyć ciastem foremki . Włożyć do nagrzanego piekarnika i podpiec „na biało” przez ok. 15 min. (można w tym celu ułożyć na wierzchu większe okręgi papieru do pieczenia i wsypać np. suszoną fasolę; po podpieczeniu spodów zdejmujemy papier wraz z obciążeniem).

Wszystkie składniki mikstury wlać do kubeczka i dokładnie wymieszać.

Na podpieczone spody rozłożyć przestudzone nadzienie, oraz zalać każdy z nich ¼ częścią przygotowanej mikstury.

Ponownie włożyć foremki do piekarnika i zapiekać ok. 30-35 min., aż masa się zetnie.

Podawać gorące.

SMACZNEGO!

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Pieprz Czy Wanilia Małgorzaty Dzięgielewskiej.

Tematy:

Nieprawidłowy email