Szwedzkie bułeczki kardamonowe

Niezbyt puchate, jak na drożdże, chrupiące, przyjemnie kardamonowe. Doskonale się przechowują, smakują cudownie na drugi dzień. Koniecznie lekko podgrzane i koniecznie z dobrą, mocną kawą. Kardamon i kawa przeżywają odwiecznie jeden z najgorętszych romansów – pisze o kardamonowych bułeczkach Matylda Rosłaniec na swoim blogu. Jeśli to was jeszcze nie skusiło, zobaczcie jak łatwo je przyrządzić!

Pink Hungry

Bułeczki, cieplutkie, razem z ulubionym kubkiem, o czym należy bezwzględnie pamiętać, powinny zostać podane prosto do łóżka. Piekącemu. Bo nakład pracy każdej ze stron powinien zostać wyrównany. Możecie nakruszyć.

SKŁADNIKI - przepis na ok 15 bułek:

• 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)

• 250 ml ciepłego mleka

• 75 g masła

• 3 łyżki cukru

• 1 jajko

• szczypta soli

• 1/2 łyżeczki kardamonu

• 500 g mąki pszennej

NADZIENIE:

• 75 g miękkiego masła

• 75 g cukru brązowego

• 1/2 łyżeczki cynamonu

• 1 łyżeczka kardamonu

• 1 jajko

• cukier do posypania wierzchu

Pink Hungry

WYKONANIE:

• Masło rozpuśćcie z cukrem i mlekiem, przestudźcie tak, żeby było lekko ciepłe. Dodajcie drożdże, wymieszajcie dokładnie i odstawcie w ciepłe miejsce na ok 10 min, aż pojawią się pęcherzyki

• Do drożdży dodajcie przesianą mąkę, kardamon i jajko. Wyróbcie gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dosypcie odrobinę więcej mąki. Przykryjcie szczelnie i odstawcie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, powinno to zając ok 1 godzinę

• Wyrośnięte ciasto przełóżcie na oprószony mąką blat, rozwałkujcie na prostokąt o wymiarach ok 35 x 40 cm. Masło na nadzienie dokładnie utrzyjcie z przyprawami, rozsmarujcie na rozwałkowanym cieście po same brzegi, posypcie równo cukrem i złóżcie wzdłuż dłuższego boku na trzy. 1/3 ciasta z dołu złóżcie do środka, to samo zróbcie z górną częścią

• Ciasto potnijcie na paski o szerokości ok 2 cm

• Każdy pasek natnijcie na pół prawie do końca, zostawcie ok 2 cm brzeg, żeby ciasto nie rozerwało się całkowicie. Rozciągnijcie każdy pasek, żeby podwoił swoją długość. Rozcięte paseczki zawińcie wokół siebie na kształt liny i złączcie oba końce tworząc gniazdko. Gdyby brzegi nie chciały się skleić, zwilżcie je delikatnie wodą

• Przełóżcie bułeczki na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min – 1 godzinę

• W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 200 st. Wyrośnięte bułeczki posmarujcie rozmąconym jajkiem i posypcie obficie cukrem, Pieczcie na złoty kolor, ok 20 min

Pink Hungry

SMACZNEGO!

Więcej przepisów, nie tylko na przepyszne śniadanie, znajdziecie na blogu [URL=http://www.pinkhungry.com/]PINK HUNGRY. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email