Szparagi z jajkiem

Szparagi z jajkiem w koszulce - oto przepis, który specjalnie dla Was przygotowali organizatorzy ogólnopolskiej akcji "Nie bądź burak, jedz warzywa! Fundacji Allegro All For Planet. Zobaczcie jakie to proste!

Fundacja Allegro All For Planet

Nie każdy wie, że szparagi to jedno z najbardziej pożywnych warzyw. Pełne witamin i składników mineralnych powinny bardzo często gościć na naszych stołach. Najlepsze szparagi znajdziesz w maju i czerwcu, tak czy inaczej pamiętaj zawsze o wybieraniu jędrnych pęczków, które trafiły na Twój ulubiony stragan prosto z pola.

Jajko to jeden z wielu wspaniałych towarzyszy szparag. Proponowane w przepisie „ouef poche”, czyli jajko w koszulce jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy zagotować litr wody, dodać 5 łyżek octu i poczekać aż się zagotuje. Następnie zamieszaj wodę, a w powstały na środku garnka wir wlej jajko z miseczki – 3 min i gotowe!

DO PRZYGOTOWANIA SZPARAGÓW POTRZEBUJESZ:

3 duże szparagi

1 jajko

2 plasterki szynki parmeńskiej

2 łyżki startego parmezanu

8 łyżek śmietany kremówki

Sól

Pieprz

KROK PO KROKU:

1. Używając obieraczki do warzyw lub noża, obierz szparagi, zaczynając od górnej części, przesuwając ostrze posuwistym ruchem w dół.

2. Zwiąż szparagi sznurkiem w dwóch miejscach, w górnej i dolnej części.

3. W wysokim garnku zagotuj wodę z solą, a następnie włóż związane szparagi na stojąco tak, aby woda nie przykrywała główek szparagów.

4. Przygotuj jajka w osobnym garnku.

5. Zarówno jajka i szparagi gotuj na wolnym ogniu przez 4 minuty.

6. W międzyczasie zagrzej w drugim garnku śmietanę, a następnie wsyp parmezan i zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia, dopraw solą i pieprzem.

7. Wyciągnij delikatnie jajko i szparagi na ręcznik papierowy.

8. Po osuszeniu szparagi połóż na desce, aby główki były w jednej linii, następnie wyrównaj długość szparagów, odcinając dolną część szparaga.

9. Po wyrównaniu przetnij szparagi na pół i wyłóż na talerz przemiennie górną i dolną częścią.

10. W centralnym punkcie ułożonych szparagów połóż jajko, polej sosem i udekoruj plasterkami szynki parmeńskiej.

Tematy:

Nieprawidłowy email