Świąteczna kanapka

The Byk - Kanapka Nr 31 to najbardziej świąteczna kanapka, jaką widzieliście! Jak przygotować kanapkę "Last Christmas" podpowie blogerka Dagmara Radzikowska - autorka The Byk!

The Byk

kanapka # 31

SKŁADNIKI:

1. bułka pszenna

2. masło

3. jabłka

4. mandarynki

5. winogrona

6. orzechy włoskie

7. orzechy laskowe

8. migdały

9. płatki kokosowe

10. żurawina suszona

11. figi suszone

12. goździki

13. kardamon

14. laska cynamonu

15. czarny sezam

16. listki świeżej mięty

17. sezamki

The Byk

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie składniki wrzucam do żaroodpornego naczynia z przykrywką. Pomijam pieczywo, masło, sezamki i czarny sezam. Jabłka kroję na dzwonki, cząstki mandarynki przekrawam na pół, grona winogron również. Wszystkie orzechy rozdrabniam w moździerzu, figi rwę na mniejsze kawałki. Dorzucam laskę cynamonu w całości ( łatwiej ją później usunąć) kardamon i goździki. Jeszcze żurawina i płatki kokosowe.

Zamknięte naczynie wkładam do mocno rozgrzanego piekarnika. Niech się całe towarzystwo dobrze przemiksuje i udusi we własnym sosie. Można dolać trochę wody na początek, chociaż owoce puszczą tyle soków że powinno starczyć. W domu pachnie świętami...

Co jakiś czas zaglądam do piekarnika i mieszam moją masę świąteczną - wszytko trwa około 40 min. Na sam koniec dorzucam świeże listki mięty i połamane sezamki. Na ostatnie 5 min. stawiam garnek na ogniu, już bez przykrywki aby zbędny sok wyparował.

Czarny sezam i pokrojoną skórkę mandarynki prażę na rozgrzanej patelni. Kromki bułki grilluję lekko na patelni. Ciepłe pieczywo smaruję masłem, które smacznie się rozpuszcza.

Czas na masę świąteczną. Na koniec kanapki posypuję uprażonym sezamem i skórką z mandarynki - jeśli ktoś lubi - ja uwielbiam:)

Można też przyjąć inny system. Ciepłą masę świąteczną niczym dżem jeść łyżeczką i zagryzać pieczywem, które dopiero co przesiąknęło masłem:))

The Byk

SMACZNEGO!

Więcej przepisów na oryginalne kanapki znajdziecie na blogu kanapkowym Dagmary Radzikowskiej THE BYK.

Tematy:

Nieprawidłowy email