Stek z jelenia w winie

Oto przepis na popisowe danie warszawskiej restauracji Sowa&Przyjaciele.

Restauracja Sowa&Przyjaciele

STEKI Z JELENIA MARYNOWANE W CZERWONYM WINIE

Z SOSEM JARZĘBINOWYM I ZAPIEKANYMI SZPARAGAMI W PLASTRACH WĘDZONEGO PÓŁGĘSKA

Składniki dla 4 osób:

4 steki z jelenia (każdy o wadze po 180 g)

Marynata:

4 łyżki oleju arachidowego

4 gałązki rozmarynu

2 łyżki miodu gryczanego

500 ml czerwonego wina

50 ml jarzębiaku

Rozgniecione w moździerzu: 1 łyżeczka soli morskiej, 5 owoców jałowca, 5 ziaren czarnego pieprzu, 1 liść laurowy, kilka ziaren gorczycy Prymat

Sos:

3 łyżki oleju rzepakowego

3 łyżki masła

200 g pokrojonych w plastry ugotowanych borowików

4 pokrojone w drobną kostkę szalotki

2 pokrojone w plastry ząbki czosnku

3 gałązki tymianku

200 ml sosu pieczeniowego

2 łyżki konfitury z jarzębiny

50 ml pieprzówki

Czerwone wino pozostałe z marynaty

Szparagi:

16 zielonych szparagów

2 łyżki masła wiejskiego

8 plastrów cienko pokrojonego półgęska

4 łyżki tartego w płatki sera bursztyn

Sól, świeżo mielony czarny pieprz Prymat

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty połączyć. Steki z jelenia umyć, osuszyć, ułożyć w kamionce, zalać marynatą i odstawić na 6-8 godzin do lodówki.

Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażyć szalotkę, czosnek i borowiki. Wlać czerwone wino, dodać tymianek i gotować do momentu odparowania połowy wody. Ciągle gotując, dodać sos pieczeniowy, wódkę pieprzówkę i konfiturę z jarzębiny, doprawić do smaku. Następnie wyjąć gałązki tymianku i zagęścić sos, dodając do niego masło.

Szparagi skrócić o 2 cm, obrać i gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Szparagi ostudzić, osuszyć, zawinąć w plastry wędzonego półgęska i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Masło połączyć z płatkami sera, doprawić czarnym pieprzem i ułożyć na szparagach. Całość piec 5 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zamarynowane steki wyjąć z lodówki, odczekać godzinę, obsmażyć na rozgrzanej patelni grillowej, a następnie ułożyć na blasze i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Soczyste steki pokroić w plastry lub podawać w całości z sosem jarzębinowym, zapiekanymi szparagami i grillowanymi pomidorami koktajlowymi.

Sous vide:

Zamarynowane steki zapakować próżniowo (vacum), każdy osobno. Gotować w kąpieli wodnej metodą sous vide w temperaturze 62 stopni C przez 30 minut. Po ugotowaniu jelenia wyjąć z folii i obsmażyć na patelni.

SMACZNEGO!

Tę oryginalną potrawę możecie zamówić w warszawskiej restauracji Sowa&Przyjaciele. Gorąco polecamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email