Soczewica i przepiórcze jaja

Pomysł na niebanalne jesienne śniadanie lub lekki obiad. Dla fanów oryginalnych smaków i pożywnej kuchni. Zobaczcie przepisy Jagny Niedzielskiej!

Soczewica z jaja przepiórcze

SKŁADNIKI NA SOCZEWICĘ:

- filiżanka soczewicy

- sok z połowy cytryny

- czosnek

- sól

- 2 łyżki oliwy z oliwek

SKŁADNIKI NA CEBULKĘ:

- 3 cebulki szalotki

- 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego

- łyżka miodu lub cukru brązowego lub syropu klonowego

+ JAJKA PRZEPIÓRCZE

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę płuczemy i moczymy 12 godzin, później wymieniamy wodę i gotujemy w osolonej wodzie, ok. 20 min na małym ogniu pod przykryciem.Dodajemy oliwy, świeżo startego czosnku i soku z cytryny.

Szalotki kroimy w cienkie talarki, podsmażamy na oleju aż staną się prawie miękkie.

Dodajemy sos sojowy i syrop klonowy lub inny słodki dodatek.

Karmelizujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu aż cebulka wyraźnie zarumieni się.

Gotujemy jajka przepiórcze, około 3 minuty od momentu wrzucenia jajek do gotującej się wody. Całość układamy na talerzu,

SMACZNEGO!

Więcej ciekawych przepisów i smakowego designu znajdziecie na ARCHITEKTURA KULINARNA! Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email