Śniadanie po francusku kanapka ze schabem i sosem truskawkowym

Śniadanie po francusku z bagietką w roli głównej, która pachnie jeszcze piekarnią. Inspiracją były jednak truskawki - hit majowych straganów.

The Byk

SKŁADNIKI:

1. klasyczna bagietka

2. plastry schabu

3. truskawki

4. masło

5. migdały

6. sos balsamico

7. oliwa z pestek dyni

8. listki świeżej mięty

9. sól

10. chili

The Byk

PRZYGOTOWANIE:

Truskawki myję i odrywam szypułki. Wkładam do blendera i miksuję na mus. Część używam do sosu, a część zjadam ze smakiem:)

Pół szklaneczki musu truskawkowego doprawiam 2 łyżeczkami sosu balsamico, 1 łyżeczką oliwy z pestek dyni. Dla wzmocnienia smaku dorzucam szczyptę soli i szczyptę lub więcej chili. Powstaje naprawdę interesujący smak, lekko ostrawy mus truskawkowy. Wszystko zamyka aromat malutkich listków świeżej mięty. Proporcje składników w/g uznania, do tzw. smaku:)

The Byk

Powstały mix pasuje do schabu, który kładę na patelni grillowej. Jeszcze jeden element smakowy - masło migdałowe. Rozdrabniam w moździerzu migdały na drobną masę, dokładam do niej masło i cierpliwie razem łączę. Takie masło samo świetnie smakuje ze świeżą bagietką. Można kanapkę posypać lekko solą i chili albo miodem. Albo wszystkim:)

Kromki bułki smaruję masłem migdałowym, układam na nim ciepłe plastry grillowanego schabu (po kilka), masło delikatnie się rozpływa. Wszystko polewam musem truskawkowym na ostro i dekoruje najmniejszymi listkami mięty prosto z doniczki.Reszta to już kombinacja na temat truskawek, które wszyscy kochają:)

The Byk

SMACZNEGO!

Więcej przepis na oryginalne kanapki znajdziesz na blogu THE BYK. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email