Sernik korzenny

To pyszna, aromatyczna alternatywa dla świątecznego piernika. Sernik korzenny autorstwa blogerki Around The Kitchen Table Eweliny Majdak. Zobaczcie!

Ewelina Majdak/Around The Kitchen Table

SKŁADNIKI:

750g trzykrotnie zmielonego tłustego sera

1/2 szklanki chudej śmietany (9%)

¾ szklanki białego cukru

5 dużych jajek

2 łyżki przyprawy korzennej

skórka otarta z trzech dużych pomarańczy

szczypta soli

pół szklanki mielonych orzechów laskowych

1 szklanka niedbale zmielonych orzechów włoskich (nie do końca - lepiej żeby zostało trochę małych kawałków)

Ewelina Majdak/Around The Kitchen Table

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Mikserem na małych obrotach miksujemy ser, śmietanę oraz cukier. Dodajemy jajka i jeszcze raz mieszamy mikserem na małych obrotach. Dodajemy resztę składników i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką lub łopatką. Spód okrągłej tortownicy o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę serową.

Ewelina Majdak/Around The Kitchen Table

Sernik pieczemy na środkowej półce piekarnika w temperaturze 170C przez 45 minut (opcja grzałka górna i dolna).

Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (w połowie stygnięcia uchylamy drzwiczki piekarnika). Sernik wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy sernik polewą z białej czekolady.

Ewelina Majdak/Around The Kitchen Table

Tematy:

Nieprawidłowy email