Sandacz w czekoladzie

Warszawska restauracja Tamka 43 poleca sandacza z puree z kopru włoskiego w czekoladowym dresingu.

Tamka 43

Ryby cieszą się coraz większą popularnością. Polacy zwracają uwagę na zdrowe, ale także pyszne jedzenie. A ryby – nie tylko mało kaloryczne, bogate w ważne składniki odżywcze, pojawią się na stołach zdecydowanie częściej niż kilka lat temu. Robert Trzópek z warszawskiej restauracji Tamka 43 zdradza, jak przyrządzić wyśmienitego sandacza.

PUREE:

Przygotowanie potrawy zaczynamy od przyrządzenia puree z kopru włoskiego. W tym celu przygotowujemy 200 g kopru włoskiego oraz 80 g oliwy extra vergine.

Koper kroimy na krajalnicy – ważne, by był pokrojony bardzo cienko. Oliwę rozgrzewamy w rondelku, dodajemy koper oraz trzy szczypty soli. Smażymy na małym ogniu aż koper będzie miękki, nie dopuszczając do karmelizacji. Tak przygotowany miksujemy i doprawiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

DRESSING:

Niezwykle ważnym elementem tego dania, jest dressing z czekolady. Potrzebujemy do tego 100 g gorzkiej czekolady zawierającej 70% kakao, 1 łyżkę stołową kakao w proszku, 300ml wody, 1,5g xantany (tekstura o wysokiej mocy zagęszczania i zawieszenia, jest w stanie utrzymać składniki w cieczy), 60g octu jerez oraz sól i pieprz Cayenne do smaku.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kakao, wodę, oliwę i ocet. Wszystko miksujemy i doprawiamy.

SANDACZ:

Część główną potrawy, sandacza smażymy na oliwie na małym ogniu od strony skóry, aż nabierze koloru i będzie gotowy do spożycia. Przekładamy na talerz, razem z puree z kopru włoskiego i polewamy dressingiem z czekolady. Do dekoracji dodajemy liofilizowaną pomarańczę i liście musztardowca lub rukwi wodnej.

SMACZNEGO!

Oryginalną potrawę zjeść możecie w warszawskiej restauracji Tamka 43. Polecamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email