Sałatka ze szczawiu z truskawkami, szparagami i owczym serem

Wiosenna sałatka, na którą rzucam się każdej wiosny, kiedy w warzywniaku pokazują się wyczekiwane składniki. Truskawki, szparagi, szczaw niedostępne przez resztę roku, są najsmaczniejsze właśnie za pierwszym razem. Szczaw można ostatecznie zastąpić szpinakiem, ale warto go poszukać jest coraz łatwiej dostępny.

PINK HUNGRY

„Elektryczny”, szczypiący, nieco kwaskowaty smak szczawiu przełamany słodyczą truskawek daje piorunujący efekt. W przenośni i dosłownie. Grillowane szparagi, jeszcze chrupiące w środku w połączeniu ze słodki truskawkami to cudowna kombinacja. Ocet balsamiczny i mało popularny, delikatnie ziemisty smak owczego sera dopełniają wyjątkowej mieszanki smaków. Sałatka jest autentyczną bombą – zaskakuje i zachwyca. Dzień dobry WIOSNO!

PINK HUNGRY

Składniki:

(przepis na 2 porcje)

• 2 duże garście szczawiu

• 1/2 pęczka zielonych szparagów, nieobranych, końcówki odłamane

• 6 – 8 truskawek

• 100 g półtwardego sera owczego

• ocet balsamiczny, np. figowy

• sól i pieprz

• opcjonalnie: listki mięty

PINK HUNGRY

Wykonanie:

• Rozgrzejcie patenię grillową na średnim ogniu, skropcie delikatnie oliwą, dodajcie szparagi i grillujcie ok 2-3 min z jednej strony, po czym przekręćcie i grillujcie kolejne 2-3 min. Na koniec oprószcie solą i zdejmijcie z patelni. Możecie też ugrillować je w piekarniku na 200 st

• Szczaw dokładnie umyjcie i osuszcie, oderwijcie twarde końcówki, porwijcie na kawałki i wyłóżcie na talerze

• Truskawki pokrójcie na plasterki, rozsypcie na liściach szczawiu. Ser pokrójcie również na plasterki, dodajcie do sałatki

• Na wierzch sałatki rozłóżcie szparagi. Całość delikatnie posólcie i popieprzcie. Skropcie porządnie octem balsamicznym. Możecie posypać drobnymi listkami mięty

PINK HUNGRY

Smacznego!

Więcej świetnych przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym Pink Hungry. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email