Sałatka à la Waldorf

Wiosenna, ale z charakterem, właściwie legendarna - sałatka à la Waldorf prosto z bloga kulinarnego Chili&Tonka.

Chili&Tonka

Sałatka wzorowana na słynnej "Waldorf Salad". W tym, nieco bogatszym wydaniu, jest to świetna propozycja na lekki, wiosenny posiłek, np. lunch.

Sałatka à la Waldorf { porcja dla 3 – 4 osób } - SKŁADNIKI:

• 500 g małych ziemniaków

• około 70 g sałaty ( np. roszponki, rukoli )

• duża gałązka selera naciowego ( bez liści )

• jabłko ( najlepiej Granny Smith )

• 30 – 50 g orzechów włoskich ( lub pecan )

• 1 łyżka ziaren gorczycy

• 1 jogurt naturalny

• 1 cytryna bio ( sok + starta skórka )

• pół pęczka szczypiorku lub zielonej cebulki

• garść rodzynek

• świeżo zmielony pieprz i sól

Chili&Tonka

Przygotowanie:

1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie ( około 20 mn. ). Odcedź, odstaw, aby przestygły i pokrój na ćwiartki.

2. Rodzynki zalej wrzątkiem, po 10 minutach odcedź i odstaw na bok.

3. Ziarna gorczycy lekko zmiażdż w moździerzu i wymieszaj z jogurtem.

4. Jabłko pokrój w cienkie plasterki ( usuń pestki ) i polej sokiem z cytryny.

5. Orzechy lekko zgrilluj na suchej patelni. Mieszaj od czasu do czasu i uważaj, bo łatwo można je przypalić.

6. Seler pokrój w cienkie plasterki, a szczypiorek posiekaj ( niezbyt drobno ).

7. Tuż przed podaniem odcedź jabłka, a sok i skórkę z cytryny dodaj do jogurtu. Wymieszaj i przypraw do smaku.

8. Na talerzu ułóż sałatę, potem ziemniaki i plasterki jabłka. Dodaj seler, szczypiorek. Całość posyp rodzynkami, orzechami i polej sosem jogurtowym. Smacznego!

Chili&Tonka

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na blogu CHILI&TONKA. ZAPRASZAMY!

Tematy:

Nieprawidłowy email