Ryż na słodko z mango

Warszawska restauracja Papaya poleca słodki, lekki deser.

Papaya

SKŁADNIKI:

0,2 kg białego tajskiego ryżu (sticky rise)

2 szt słodkiego mango

0,5 litra mleka kokosowego

1 łyżeczka mąka tajskiej tapioka lub mąki ziemniaczanej

6 łyżek cukru

1 szczypta soli

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Moczymy ryż w wodzie przez ok. 2 godziny, następnie go płuczemy i gotujemy na parze ok. 3 godzin (aż zmięknie). W tym czasie gotujemy mleko kokosowe, osładzamy je, solimy i zagęszczamy mąką. Mieszamy ryż z 5 łyżkami mleka i następnie wykładamy go na talerz. Obok wykładamy obrane, pokrojone mango, a ryż polewamy pozostałą ilością mleka.

SMACZNEGO!

Oryginalny przepis możecie zjeść w warszawskiej restauracji Papaya. Autorką przepisu jest szefowa kuchni - Pawarisa Seeda.

Tematy:

Nieprawidłowy email