Rolada biszkoptowa o smaku sosu sojowego z nadzieniem z tsubu i bitą śmietaną

Sos sojowy jest ważnym składnikiem kuchni wielu krajów azjatyckich. Nic więc dziwnego, że znalazł zastosowanie również w cukiernictwie. Jego słony aromatyczny smak pozwala podkreślić słodycz deserów i ciast.

Japońskie słodycze

SKŁADNIKI:

Ciasto

5 jajek

50 g cukru

100 g mąki

15 ml sosu sojowego

pół łyżeczki sody oczyszczonej

Krem

150 ml śmietany kremówki 36%

150 g tsubu an

10 g cukru

PRZYGOTOWANIE:

Ubijamy jajka mikserem. Do ubitych jaj dodajemy cukier oraz sos sojowy. Na samym końcu dosypujemy mąkę wymieszaną z sodą i dokładnie miksujemy. Na blaszce do pieczenia o wymiarach 30×40 cm układamy papier do pieczenia, a następnie wylewamy całą masę. Masę należy rozprowadzić równomiernie, by przyjęła kształt kwadratu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto pieczemy 10-12 minut. Po ostygnięciu ciasta wykładamy je na blat stołu i odcinamy przypieczone brzegi tak, by placek miał kwadratowy lub prostokątny) kształt.

Następnie na placek nakładamy ściereczkę, przy pomocy której zwijamy ciasto w roladę. Zwinięty biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie ubijamy bitą śmietanę. Wstawiamy ją na kilka minut do lodówki. Na ostudzone ciasto nakładamy najpierw bitą śmietanę potem tsubu an i zwijamy roladę. Roladę najlepiej podawać schłodzoną.

SMACZNEGO!

Przepis pochodzi z książki "Japońskie słodycze" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. To japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku. Prowadzi blog Kuchniokracja – www.kuchniokracja.hanami.pl

Tematy:

Nieprawidłowy email