Rogaliki z konfiturą różaną

Pyszne słodkie co nieco na niedzielnie śniadanie i nie tylko. Zobaczcie przepis Małgorzaty Dzięgięlewskiej z bloga Pieprz Czy Wanilia.

Pieprz Czy Wanilia

Rogaliki z konfiturą różaną

36 malutkich rogalików lub 24 nieco większych

SKŁADNIKI:

125 ml mleka

60g masła

1 duże jajko - rozkłócone

60g cukru

300g mąki

1 łyżeczka drożdży instant

szczypta soli

oraz:

konfitura różana

1 żółtko

1 łyżka śmietanki lub mleka

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Mleko wlać do garnuszka i delikatnie podgrzać (powinno być tylko letnie) . Drożdże zmieszać z łyżeczką cukru, łyżką mąki i zalać 1/4 szklanki mleka. Wymieszać i zostawić na 10 minut (zaczyn „podrośnie”). Do pozostałego mleka dodać masło i ponownie podgrzewać, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Mąkę, jajko, cukier i drożdżowy rozczyn połączyć i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (robotem lub ręcznie). Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. (ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 w miarę równe części.

Każdą część ciasta rozwałkować cieniutko na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Pokroić go bardzo ostrym nożem na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na 3 równe trójkąty (albo na 2 – wtedy rogaliki będą większe).

W pobliżu dolnej, szerszej krawędzi układać po płaskiej łyżeczce konfitury różanej, delikatnie rozsmarować, nie zbliżając się zbytnio do pozostałych krawędzi ciasta. Każdy trójkąt ciasta zrolować, poczynając od szerszej krawędzi ku ostremu czubkowi. Palcami uformować kształt rogalika.

Układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na ok. 30 min. do ponownego podrośnięcia ciasta.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.

Żółtko jajka wymieszać ze śmietanką lub mlekiem. Smarować delikatnie rogaliki.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. aż rogaliki się ładnie zarumienią. Ostudzić.

SMACZNEGO!

Więcej słodkich przepisów znajdziecie na blogu kulinarnym Małgorzaty Dzięgielewskiej

Tematy:

Nieprawidłowy email