Widelcem po mapie – smakujemy Polskę

Uwielbiasz włoska kuchnię, ale nie pogardzisz też tajskimi specjałami? A może po prostu kochasz obiady swojej mamy? Odkryj bogactwo smaków z dawnych lat. Poznaj smaczną i domową kuchnię. Dziś zabieram cię bowiem w kulinarną podróż po Polsce.

Foto: istock

Smakowita historia

Potęga polskich kulinariów polega na jej wielkiej różnorodności. Choć znajdą się w niej ciężkie pieczone golonki, karkówki czy tłuste kiełbasy, możesz znaleźć w niej iście dietetyczne rarytasy – całą plejadę ryb, surowizn, szpinaku, szczawiu czy kiszonek. Doskonałe warzywa, cudownie słodkie owoce i zamknięte w słoikach pyszności, a do tego raj dla mięsożerców – zdrowy i smaczny.

Foto: istock Kurki

Polska sztuka gotowania wraz z biegiem lat otwierała się na nowe smaki, ewoluowała – stąd jest w niej trochę naleciałości i zapożyczeń. Możesz znaleźć w niej co nieco z kuchni niemieckiej, austriackiej, żydowskiej, rosyjskiej, litewskiej, a nawet francuskiej. W wielu zakątkach kraju, tych znanych i mniej rozpowszechnionych, możesz poznać jej prawdziwy smak – także ten lekki, czasem nawet awangardowy, jak np. ser twarogowy z ziemniakami maczany w śliwowicy.

Nie udawaj Greka, zachwyć się polską kuchnią, która czerpie z bogactwa gospodarstw, lasów i łąk. Wybierz się na wakacje po kulinarnym szlaku Polski.

Tour de Pologne

Polska tradycja kulinarna nie kończy się na mielonym i pomidorowej, które serwowane w barach mlecznych, nie oddają naszej rodzimej kuchni. Czernina, flaki, grzybowa, żur czy barszcz czerwony, dziczyzna oraz doskonały drób. A jest tego zdecydowanie więcej.

Rozpoczynając swoją podróż po polskich smakach i smaczkach, możesz natrafić na liczne, „pachnące jedzeniem” wydarzenia. Polacy coraz częściej zapraszają do odwiedzenia swojego kulinarnego zakątka, prezentując regionalne produkty. Wakacje stają się dobrą okazją do podróży, a letnie dni sprzyjają biesiadowaniu.

Jeszcze pod koniec czerwca (25-26) wybierz się na Truskawkobranie – prosto do Brodnicy Górskiej. To jedna z większych imprez na Kaszubach, gdzie do woli najesz się słodkich owoców i to pod różną postacią. Poznasz ich zastosowania i kto wie, może część pomysłów zagości w twojej kuchni na stałe.

Lipiec to m.in. pachnące wypiekami Święto Chleba. Odwiedzając Gdańsk podczas Jarmarku św. Dominika (31 lipca), skosztujesz cudownie wyrośniętych bochenków i kuszących bułek. Dzięki bogatej ofercie tego dnia, będziesz mogła nie tylko spróbować prawdziwie domowych wypieków, ale poznać ich receptury czy porozmawiać z ekspertami z branży piekarniczej. Dzięki temu masz szansę, że po skończonej wycieczce, także w twoim domu zapachnie tym świeżym i zdrowym śniadaniowym przysmakiem.

Foto: www.dja24.pl Święto Chleba

Poznański rynek przeistacza się w sierpniu (12-15) w Ogólnopolski Festiwal Smaku. Jak co roku, organizatorzy spodziewają się tłumów. Nic dziwnego, bowiem różnorodność polskich specjałów jest tam imponująca. Od tradycyjnych góralskich oscypków, przez wędzone ryby z mazurskich jezior czy kiełbasy ze świni złotnickiej. Znajdziesz tam również dostawców miodu z polskich pasiek czy naturalnych soków tłoczonych, chociażby z jabłek. Nie zabraknie też zagranicznych przysmaków, których będziesz mogła przy okazji spróbować. Dużym powodzeniem cieszą się tam stoiska z gotowanymi daniami, które pozwolą ci nieco bardziej poznać tradycyjne przysmaki z różnych rejonów naszego kraju. Będąc w Poznaniu musisz koniecznie spróbować także popularnych pyz ziemniaczanych z różnymi nadzieniami, zapiekanego omletu z owocami (auflauf) czy rogali marcińskich.

Sierpień należy zdecydowanie do Krakowa. Odbędzie się w nim nie tylko finał Małopolskiego Festiwalu Smaku, ale XIV Festiwal Pierogów. Nie zabraknie tych tradycyjnych, które goszczą częściej na polskich stołach, ale również mniej znanych jak np. pierogów z cebulką i ziemniakami czy tych z soczewicą lub kaszą jaglaną. Będąc w dawnej stolicy Polski, będziesz mogła przy okazji spróbować regionalnych bajgli, jaj po wiedeńsku, niepowtarzalnych flaczków krakowskich czy faszerowanej kaczki z grzybami. Już od jakiegoś czasu Kraków proponuje turystom i swoim mieszkańcom, nowy sposób na kulinarne spędzenie czasu. Chodzi o kolacje organizowane przez „domowych” kucharzy, na które każdy może się zapisać. Dzięki temu, można poznać nie tylko pyszną regionalną kuchnię, ale spędzić czas, często w międzynarodowym towarzystwie.

Foto: East News Krakowski Festiwal Pierogów

Takie domowe biesiadowanie to świetna alternatywa dla jedzenia w restauracji, która pozwala zapoznać się bliżej z kulturą danego regionu. Krakowski start-up Eataway zaprasza do odwiedzenia swojej strony i zapisów na pyszne kolacje, nie tylko w Krakowie, ale także już w Warszawie.

Kujawy zatrzymają cię smakiem, w małej miejscowości – Gruczno, niecałe 40 km od Bydgoszczy. To tam 21 i 22 sierpnia przeżyjesz prawdziwy Festiwal Smaku. To nie tylko Święto Miodu, od którego zaczynano dawniejszą imprezę, ale również festiwal tradycyjnej regionalnej kuchni – serów, wędlin, powideł, przetworów czy domowych wypieków. To tam spróbujesz staropolskiej czarniny z dodatkiem golców (ziemniaczanych klusek) czy regionalnych dań ze śledzi.

Europejski Festiwal Smaku zagości we wrześniu również w Lublinie. To miasto z bogatą kulinarną spuścizną. O tamtejszym cebularzu słyszał prawie każdy, a swojskie mięso wekowane z Lubelszczyzny zostało nawet wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.

W sierpniu warto wybrać się też w góry. Na Dolnej Równi Krupowej w Zakopanem odbędą się VII Europejskie Targi Produktów Regionalnych, gdzie skosztujesz m.in. kwaśnicy czy przepysznych owczych serów.

Foto: East News Zakopiańskie owcze sery

To raj dla mięsożerców, szczególnie tych uwielbiających baraninę czy jagnięcinę. Będąc na miejscu musisz też koniecznie spróbować zuwki z białym serem (rodzaj zupy na bazie serwatki, z której przyrządza się też napoje, m.in. żyntycę) czy nieco już zapomnianych deserów - bombolków (pieczone kluski polane miodem i masłem) i moskoli (owsiane placuszki), chociażby z bryndzą. Podhale to także region ziemniaków i kasz oraz pysznych past do chleba. Możesz zjeść tam pęczak z grochem czy grule (ziemniaki) nadziewane jajami i kapustą.

A może tak winobranie? Wrzesień w Zielonej Górze to święto lokalnego wina. Gospodarze winnic zapraszają na zwiedzanie i degustację, nie tylko win, ale także świeżych owoców, z których przygotowuje się smakowite napoje. Będzie dużo muzyki i zabawy. Z pewnością będziesz mogła przywieźć kilka najsmaczniejszych butelek, które po urlopie, przypomną ci o mile spędzonych chwilach.

Na kulinarnym szlaku

Polskie wariacje kulinarnej tradycji to całe bogactwo różnorodnych smaków i konsystencji. Choć czasem bardzo kaloryczna, polska kuchnia potrafi zaskoczyć lekkimi daniami. Stowarzyszenie Łącka Droga Owocowa przybliża świat polskich zdrowych jabłek, śliwek czy gruszek. Możesz zaopatrzyć się u nich nie tylko w świeże owoce i ich przetwory, ale również napoje z nich przyrządzane, m.in. alkoholowe, jak tradycyjna łącka śliwowica. Wrocławski bazar Smakoszy zachęca do pałaszowania nowoczesnych dań, ale także zdrowych bazarowych produktów - regionalnych cukinii, czereśni, buraków czy fioletowego jarmużu. Do tego naturalnych soków czy syropów z kwiatów oraz owoców, opartych na tradycyjnych recepturach.

Niemalże każdy zakątek kraju kryje w sobie coś smacznego. Wystarczy zapytać mieszkańców o regionalne potrawy lub o ile to możliwe, zamiast hotelu na nocleg, wybrać agroturystykę, serwującą lokalne specjały.

Foto: East News

Jeśli uwielbiasz sery, masz szczęście. Polska to ich prawdziwa kopalnia. Praktycznie, przy każdym dużym mieście, możesz znaleźć miejscowość, w której powstaje jakiś serowy rarytas. Pod Olsztynem będzie to np. ser praslicki, a nieopodal Jeleniej Góry – pyszne sery łomnickie.

Gdziekolwiek nie pojedziesz, smakuj kulinarną tradycję, odkrywaj różne smakołyki, które będziesz także mogła zabrać ze sobą do domu. Zaglądaj koniecznie do „retro sklepów”, w których dostaniesz pyszne regionalne i co ważne - polskie produkty. Jedz z głową, ale jednocześnie próbuj wszystkiego na co masz ochotę. W końcu od tego są wakacje.

Podążaj zatem za smakiem i ruszaj w Polskę!

Tematy:

Polecamy także:

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze

~Urszula : Może zacznę od tego, że bardzo lubię jeść, próbować nowych smaków, w związku z tym też muszę pilnować wagi ;) Przez kilka ostatnich lat trochę przybrałam na wadze, dlatego teraz sięgam po nieco lżejsze posiłki. Odkryłam Proporcję http://proporcja.pl - lubię chyba wszystkie ich posiłki:)
20 cze 16 13:02 | ocena: 100%
Liczba głosów:1
100%
0%
| odpowiedzi: 8
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Urszula do ~polani: Wołowina po burgundzku albo kurczak curry. Zdecydowanie moje ulubione dania :)
21 cze 16 15:09
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Urszula do ~Beri: Nigdy nie jest łatwo schudnąć. Ale po prostu trzeba próbować jeśli nam na tym zależy. Spróbuj powoli zmieniać swoje nawyki = będzie Ci łatwiej :)
21 cze 16 15:06
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Urszula do ~janka: Może właśnie lepiej wprowadzić jakieś zmiany w żywieniu zanim wyjdziesz na prostą. Zaczniesz chudnąć więc i Twoje nastawienie będzie bardziej pozytywne?:)
21 cze 16 15:04
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Urszula do ~Fil: Jasne, ze każdy z nas lubi sobie czasem pozwolić. Ostatnio bylam w indyjskiej knajpce i nie mogłam sobie odmówić tego jedzenia :) Ale następnego dnia właśnie jadłam trochę mniej :)
21 cze 16 15:00
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~polani do ~Urszula: Przeglądam właśnie tę stronę, czytam składy i wydają się naprawdę ok. Masz jakieś swoje ulubione danie? Które polecisz na początek? Tak dla spróbowania :)
20 cze 16 22:38
Liczba głosów:0
0%
0%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Beri do ~Urszula: Ja byłam od dziecka kluską, nie wiem, czy to wina genów, czy tego, że zawsze lubiłam czekoladę, ale przez to, że nie nauczono mnie w domu zdrowego odżywiania, teraz mam ogromny problem, próbuję i chcę schudnąć, ale nie jest łatwo.
20 cze 16 22:31
Liczba głosów:0
0%
0%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~janka do ~Urszula: Też przytyłam w ostatnich latach. Nie chcę się usprawiedliwiać, ale miałam sporo stresu, dość nerwowych sytuacji, wtedy najbardziej tyję. Liczę, że uda się w najbliższym czasie wyjść na prostą, a co za tym idzie też schudnąć.
20 cze 16 20:41
Liczba głosów:0
0%
0%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Fil do ~Urszula: Też lubię jeść ale staram się do jedzenia podchodzić zdrowo. Jesli jednego dnia pozwolę sobie na szaleństwo, to kolejnego muszę wyrównać bilans, zjeść lżej i poćwiczyć.
20 cze 16 20:18
Liczba głosów:0
0%
0%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:

Nieprawidłowy email