Pyszne Ciasto z borówkami

Wybierasz się na piknik, spotkanie z przyjaciółmi, a może planujesz jedynie poleniuchować? To ciasto idealnie sprawdzi się wszędzie tam, gdzie jest przyjemnie, ciepło i miło... Zobacz przepis na proste ciasto z borówkami i serkiem mascarpone prosto z bloga kulinarnego Chili&Tonka!

Chili&Tonka

SKŁADNIKI:

• 125 g płynnego klarowanego masła*

• 3 żółtka + 1 całe jajko

• 200 g drobnego cukru

• 200 g mąki

• 1/2 opakowania proszku do pieczenia

• szczypta soli

• 180 g serka mascarpone

• skórka starta z 1 cytryny

• 200 g borówek kanadyjskich

* klarowane masło to takie, z którego po zagotowaniu usuniemy osad i pojawiające się na powierzchni szumowiny

Chili&Tonka

PRZYGOTOWANIE:

1. Żółtka ubij z cukrem na biało. Dodaj serek i wymieszaj.

2. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i startą skórkę z cytryny.

3. Na koniec dodaj przestudzone masło i całe jajo.

4. Jednolitą masę wymieszaj ostrożnie z owocami.

5. Przełóż do foremki keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C na 45 – 60 minut – do suchego patyczka ( ciasto bez mokrych owoców szybciej się piecze ).

7. Jeśli ciasto zbyt mocno się rumieni, przykryj je folią aluminiową i kontynuuj pieczenie. Wystudź przed pokrojeniem na kawałki.

SMACZNEGO!

Chili&Tonka

Więcej słodkich przepisów znajdziecie na blogu kulinarnym CHILI&TONKA. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email