Pstrąg z kapustą

Nie tylko w stolicy możecie skosztować dobrego smaku. Wystarczy wybrać się chociażby do Kazimierza Dolnego. Tamtejsza restauracja Kuchnia i Wino zdradziła nam przepis na przepysznego pstrąga w kapuście. W sam raz na święta!

Kuchnia i Wino

SKŁADNIKI:

Filety z pstrąga

Olej

Biały pieprz

Cytryna

Masło

Tymianek

Ząbek czosnku

Główka białej kapusty

Cebula

Boczek

Listek laurowy

Ocet cytrynowy

Białe wino

Konfitura z żurawiny

Suszone śliwki

PRZYGOTOWANIE:

Filety pstrąga doprawiamy białym pieprzem oraz solą cytrynową. Smażymy na rozgrzanym oleju od strony skóry 4 minuty, następnie dodajemy małą łyżkę masła, gałązkę tymianku i ząbek czosnku. Zdejmujemy patelnię z ognia, rybę przekręcamy skórą do góry i zostawiamy 2 min.

Białą kapustę kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę z tymiankiem po 2 min, dodajemy czosnek i boczek. Kapustę blanszujemy i przekładamy do garnka, następnie dodajemy 1 listek laurowy, 50ml octu cytrynowego, 150 ml białego wina, 30 g konfitury żurawinowej, 8 suszonych śliwek. Gotujemy do miękkości.

Oryginalnego pstrąga z kapustą skosztować możecie, odwiedzając restaurację Kuchnia i Wino w Kazimierzu Dolnym.

Tematy:

Nieprawidłowy email