Poznaj wszystkie smaki Portugalii!

Od 20 do 25 maja w Warszawie trwać będzie wyjątkowe święto portugalskiej kuchni, kultury i turystyki. Zapraszamy na Flavours of Portugal!

ThinkStock

Polacy uwielbiają Portugalię. Skąd to wiemy? Dane mówią same za siebie: tylko w ubiegłym roku aż 130 tysięcy polskich turystów odwiedziło ten właśnie kraj.Dlaczego to właśnie Portugalię wybieramy na cel naszych turystycznych podróży? Podobno głównym powodem jest wyśmienite portugalskie jedzenie i dobre, aczkolwiek wcale niedrogie, wino!

Chcecie się o tym przekonać osobiście? Nie musicie rezerwować biletu. W najbliższym tygodniu, od 20 do 25 maja w Warszawie trwać będzie wyjątkowy Tydzień Portugalski - Flavours of Portugal.

Flavours of Portugal to impreza mająca na celu promowanie Portugalii w Polsce poprzez prezentowanie bogatej oferty gastronomicznej tego kraju. W warszawskim hotelu InterContinental przez cały tydzień podawane będą portugalskie dania, każdego dnia z innego regionu.

Flavours of Portugal

- Całe menu przygotowywane będzie przez kucharzy z Portugalii. Będą przedstawiać nam swoją rodzimą kuchnię. Z przyjemnością będę się od nich uczyć, ponieważ książkowa wiedza nie przekłada się na oryginalny smak portugalskich potraw – zapowiedziała Ewa Olejniczak, szefowa kuchni InterContinental.

Każdy dzień Flavours of Portugal przyniesie inne smaki z różnych regionów Portugalii.

W poniedziałek uczestnicy imprezy będą mogli spróbować potraw i win z takich regionów jak Algarve, Madera i Azory. Na talerzach królować będą: migdałowe ciasteczka Morgadinhos, ryby z grilla i dania z owoców morza.

Wtorek to czas prezentacji kuchni Tras-os-Montes i Minho. W hotelu InterContinental zapachnie kasztanami z Terra Fria, transmontańskim serem kozim oraz wieloma rodzajami kiełbas i kaszanek.

Środa należeć będzie do Beiras i Douro. Uczestnicy Tygodnia Portugalskiego skosztować będą mogli m.in. zupy z kasztanów, kaczki nadziewanej wołowiną, a nawet faszerowanego prosięcia.

- Luksusową potrawą serwowaną przy specjalnych okazjach jest Leitao de Negrais - pieczone prosię – czytamy w informacji przygotowanej przez organizatorów.

W czwartek goście imprezy poznają smaki z takich miejsc jak Estremadura, czyli Lizbony i Ribatejo. Tego dnia nie może zabraknąć grillowanej sardynki – symbolu lizbońskiej kuchni. Na talerzach gości pojawią się również: suszony dorsz czy ślimaki.

W piątek serwowane będą dania z Alentejo i Algarve. Ta południowa część Portugalii to przede wszystkim prowincja, której głównymi daniami są chleb, oliwa i wieprzowina.

Ostatnim dniem Tygodnia Portugalskiego będzie sobota. Wówczas zorganizowany zostanie Portugalski Brunch Rodzinny. Każdego dnia odbywać się będzie także degustacja win z różnych rejonów Portugalii.

Tydzień Portugalski to nie tylko kulinaria, ale także koncerty muzyki fado oraz warsztaty mające na celu przybliżenie turystyki i kultury Portugalii.

- Portugalski Tydzień jest największym wydarzeniem promującym ten kraj w Polsce – podsumowuje Tiago Costa Dyrektor Generalny Polsko-Portugalskiej Izby Gospodarczej, która jest organizatorem wydarzenia.

Zapraszamy Was serdecznie na Flavours of Portugal, a jeśli chcielibyście zajrzeć na chwilę do menu, które prezentowane będzie podczas tygodnia portugalskiego w Warszawie, mamy dla Was niespodziankę.

Zobaczcie przepis na pyszną [url= http://vumag.pl/szczypta-inspiracji/tydzien-portugalski-fasolka-z-owocami-morza,57064.html ]FASOLKĘ PO PORTUGALSKU!

Więcej szczegółów dotyczących Tygodnia Portugalskiego znajdziecie na stronie internetowej: www.flavoursofportugal.com.pl.

Tematy:

Nieprawidłowy email