Pomarańczowa granita sycylijska

Granita to idealnie orzeźwiający sycylijski deser. Konsystencją przypomina sorbet, ale jest od niego bardziej płynny i mniej zwarty. Konsystencja granity będzie zresztą różna w zależności od tego, w której części Sycylii ją zamówimy. W okolicach Palermo granitowe kryształki są najgrubsze, na wschodzie wyspy granita jest najbardziej zbliżona do gładkiego sorbetu. Do tradycyjnych smaków należą cytryny, pomarańcze, kawa, migdały, mięta i jaśmin. Do granity często podaje się filiżankę espresso, a w połączeniu z drożdżową brioszką stanowi tradycyjne sycylijskie śniadanie. Podobnie jak sorbet, można podawać ją jako intermezzo podczas wielodaniowej kolacji, dla oczyszczenia kubków smakowych i pobudzenia apetytu.

Dine&Dash

Składniki na osiem porcji:

• 4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

• skórka starta z jednej pomarańczy

• 1/2 szklanki cukru

Dine&Dash

Przygotowanie:

W rondelku z grubym dnem zagotujcie sok pomarańczowy z cukrem. Zdejmijcie z ognia i dodajcie skórkę pomarańczy. Przełóżcie do podłużnego naczynia, schłódźcie i włóżcie do zamrażarki. Co pół godziny rozbijajcie tworzące się kryształki widelcem. Powtarzajcie, aż deser będzie miał pożądaną konsystencję (powinno to zająć około 3 godziny).

Dine&Dash

Smacznego!

Więcej przepisów z różnych stron świata znajdziesz na blogu Dine&Dash. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email