Polędwica wołowa z puree z pieczonych ziemniaków

Polędwica wołowa, puree z pieczonych ziemniaków i aromatyczny, intensywny sos winny, czyli pomysł na wytrawny obiad, który możesz przygotować sama lub skosztować w warszawskiej restauracji Amber Room.

Polędwica wołowa puree ziemniaczane

Polędwica wołowa z ziemniaczanym puree

Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:

500 g polędwicy wołowej

80 g czosnku pieczonego z miodem, masłem i tymiankiem

300 g perłowej cebuli

500 g puree z pieczonych ziemniaków

150 ml sosu winno buraczanego

Puree z pieczonych ziemniaków: (2 porcje )

Składniki:

300 g pieczonych ziemniaków

50 g masła

120 g mleka 3,2 %

10 g natka- drobno siekana

2-4 g sól

Przygotowanie:

Dokładnie umyte ziemniaki posypujemy solą i pieprzem, nacieramy olejem i pieczemy w piekarniku nagranym do 200 stopni przez 20 minut. Następnie ścieramy na tarce i wykańczamy z mlekiem, masłem i solą.

Receptura na sos winno-buraczany: (2 porcje )

500 ml czerwonego wina

40 g marchewki

20 g obranego czosnku

100 g szalotki

20 g selera naciowego

20 g pora

5 g tymianku

200 litra demi glasu

100 ml soku z buraków

Polędwica wołowa puree ziemniaczane

Przygotowanie:

Oczyszczoną polędwicę doprawiamy do smaku, smażymy na oleju do żądanego wysmażenia, obrane cebule kroimy na pół i smażymy na oleju rzepakowym, czosnek zalewamy roztopionym masłem z miodem i pieczemy około 20 minut w piekarniku.

Przygotowanie sosu zaczynamy od podsmażenia warzyw na oleju, które następnie zalewamy czerwonym winem , soku z buraków i demi glasu, całość redukujemy na średnim ogniu przez 30 minut do uzyskania konsystencji sosu.

SMACZNEGO! Przepis szefa kuchni Roberta Skubisza znajdziesz w menu restauracji Amber Room. Serdecznie zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email