Polędwica w sosie BEARNAISE

Nie macie pomysłu na niedzielny obiad? Oto przepis prosto z zamku, zamku w Lublińcu: polędwica wołowa w sosie bearnaise.

Zamek w Lublińcu

POLĘDWICA WOŁOWA PODAWANA Z ZIEMNIAKAMI GRATIN I BOROWIKAMI ORAZ SOSEM BEARNAISE

Składniki:

Polędwica wołowa 200g (najlepiej środkowa część)

Ziemniaki 200g

Śmietana 36% 200ml

Jajka 2 szt.

Sól/ pieprz/ gałka muszkatołowa

Ser mozarella 75g

Borowiki duża kostka 50g

Śmietana 36% 100ml

Sól/ pieprz/ cukier

Odrobina masła

SOS BERNAISE

Żółtka 2szt.

Masło 100g

Wino białe 100ml

Cebula 10g

Estragon 2 gałązki

Sól/ pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę i jajka wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połączyć ziemniaki, jajka i śmietanę. Ułożyć w formie żaroodpornej, na górę posypać tartą mozarellą. Piec w piekarniku w temperaturze 135 stopni C ok. 1 godziny lub do ścięcia śmietany i uzyskania odpowiednio miękkich ziemniaków.

Borowiki przesmażyć na patelni, zalać śmietaną. Gotować do zredukowania śmietany i uzyskania gęstego sosu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, na koniec dorzucić odrobinę masła.

Cebulę i estragon posiekać, wrzucić do rondla i zalać winem, odparować do połowy objętości. Do przestudzonego wina i cebuli wrzucić 2 żółtka i ubić je trzepaczką. Następnie wlewać stopniowo sklarowane masło ciągle mieszając i lekko podgrzewać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sos bearnaise można zrobić w kąpieli wodnej używając rondla z wodą i miski ułożonej na nim.

Polędwicę ugrillować wedle upodobań stopnia wysmażenia sprawdzając temperaturę mięsa za pomocą termometru. Opruszyć solą i pieprzem.

Mięso podawać z porcja ziemniaków, sosem i grzybami.

Jeśli chcecie skosztować oryginalnej potrawy, zapraszamy Was w podróż, której celem będzie Zamek w Lublińcu.

Tematy:

Nieprawidłowy email