Italia w wersji fit

Philipiak Milano przedstawia trzy wyjątkowe przepisy trzech utalentowanych szefów kuchni w XVIII-wiecznej willi nad jeziorem Como

Foto: Materiały prasowe

Zdrowy styl życia nie jest dziś wyłącznie sezonową modą czy chwilową zachcianką – staje się dobrym nawykiem. Coraz więcej z nas dba o zbilansowaną dietę i aktywność fizyczną. Mimo to nie zawsze wiemy, w jaki sposób przygotowywać posiłki, by nie traciły pełnej palety smaków oraz wartości odżywczych, tak potrzebnych, aby zdrowo żyć.

Foto: Materiały prasowe

Dlatego podczas podróży do olśniewającego Mediolanu i jego okolic, wraz z ambasadorami marki Philipiak Milano, szefami kuchni – Karolem Okrasą, Giancarlo Russo i Josephem Seeletso oraz trenerką Anią Lewandowską, wspólnie gotowaliśmy proste i smakowite dania według przepisów stworzonych przez znakomitych kucharzy specjalnie na tę okazję i w taki sposób, by zachować bezcenne wartości potraw.

Foto: Materiały prasowe

Po wizycie w jedynej fabryce Philipiak MIlano, która powstała w 1967 roku i wciąż jest sercem marki, udaliśmy się do zabytkowego pałacu rodziny Serbelloni, położonego nad malowniczym jeziorem Como, u podnóża Alp. W tym malowniczym otoczeniu, w czerwcowy wieczór odbyła się premiera przepisów Karola Okrasy, Giancarlo Russo i Josepha Seeletso.

Foto: Materiały prasowe

Gościem specjalnym wydarzenia była sportsmenka i trenerka fitness Anna Lewandowska, która zainspirowała kucharzy, by przygotowane dania współgrały z zasadami zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia.

- Pracując jako trenerka widzę, że Polacy zmieniają swoje nawyki na lepsze: coraz chętniej sięgamy po świeże składniki od lokalnych dostawców, regularnie ćwiczymy – komentuje Anna Lewandowska. - Jednak jeśli chcemy, by nasz organizm naprawdę odczuł zmianę, musimy wiedzieć, jak przygotować potrawy. Dbajmy o to, by zachować wszystkie witaminy i składniki mineralne – w tym wypadku warto czerpać wiedzę od najlepszych.

Z odsieczą w tym temacie przychodzi ambasador marki Philipiak Milano, Karol Okrasa, który podkreśla, że zdrowe odżywianie nie jest wiedzą tajemną, zarezerwowaną wyłącznie dla szefów kuchni i dietetyków.

Foto: Materiały prasowe

Podczas uroczystej kolacji pokazał, jak gotować, by przygotowane posiłki były łatwe do wykonania, inspirujące, ale też bogate w witaminy i mikroelementy.

- Na dobry początek  zacznijmy od trzech podstawowych zasad: gotujmy na parze, gotujmy bez soli i smażmy bez tłuszczu – radzi Karol Okrasa.

- Wzorowo wykonana obróbka termiczna, np. gotowanie warzyw na parze sprawi, że nie będziemy musieli ich solić, zachowamy wszystkie składniki odżywcze i wydobędziemy pełną paletę smaku. Podstawą dla poprawnej obróbki jest nie tylko dobór składników, ale również najwyższej jakości naczynia. Odpowiednio przygotowane produkty są jędrne, zachowują naturalny kolor i estetycznie wyglądają.

Foto: Materiały prasowe

Chcecie wiedzieć, co na tej wyjątkowej kolacji przygotowaliśmy razem ze wspomnianymi szefami kuchni i Anną Lewandowską? Oto trzy wspaniałe przepisy:

Insalata Rossa, czyli sałatka z radicchio autorstwa Giancarlo Russo, zupa Cappuccino, którą przygotował Joseph Seeletso i dorsz na sianie Karola Okrasy. Wszystkie dania zostały przygotowane w naczyniach Philipiak Milano

Foto: Materiały prasowe

Insalata Rossa, czyli sałatka z radicchi

Foto: Materiały prasowe

Składniki (Ilość na 4 porcje):

4  cykorie sałatowe radicchio Rosso Treviso

2 szt. mozzarelli di bufala (lub mozzarella ovoletti 16 szt)

200 g parmezanu

1 melon Cantalupe

4  czerwone pomarańcze

2 ogórki

80 ml oliwy z oliwek extra vergine

150 ml octu jabłkowego

Sposób wykonania:

Cykorię sałatową radicchio rozdrabniamy na średniej wielkości kawałki, dodajemy pokrojony w plasterki ogórek, obraną  ze skórki czerwoną pomarańczę, którą dzielimy

na cząstki, następnie pokrojony w kostkę  melon i mozzarellę (lub w wersji ovoletti robimy kulki zamiast kostek).

Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i octem jabłkowym.

Wierzch sałatki posypujemy płatkami parmezanu.

Cappuccino pomarańczowo-pomidorowe

Foto: Materiały prasowe

Składniki (Ilość na 4 porcje):

cebula – 1 szt.

pomidory pellati – 400g

ząbek czosnku

posiekana papryczka chili – 1 szt.

posiekana bazylia – 1 łyżeczka

wywar warzywny – 100ml

mleko – 100ml

masło – 50g

sok z pomarańczy – 200ml

likier pomarańczowy – 15ml

szczypta cynamonu

Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w kostkę, następnie szklimy w garnku. Dodajemy pomidory, posiekany czosnek i chili, całość ma się zagotować. Wlewamy wywar, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy masło, sok i likier.

Miksujemy na krem. Gdy całość ponownie zawrze, przelewamy zupę przez sito. Dodajemy posiekaną bazylię. Mleko podgrzewamy do temperatury 60˚C i po ostudzeniu ubijamy na pianę. Podajemy zupę w filiżankach do cappuccino, posypaną szczyptą cynamonu i udekorowaną mleczną pianką.

Dorsz na Sianie

Składniki:

2 łyżki miodu gryczanego

2 filety z dorsza

1 cytryna

1 szklanka ziaren owsa bez łuski

½ szklanki ziaren słonecznika

½ szklanki pestek dyni

2 obrane ząbki czosnku

5 suszonych śliwek

1 łyżka masła

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

pieprz, olej

Sposób wykonania:

Filety z dorsza marynujemy w pieprzu, startej skórce z cytryny, odrobinie miodu, polewamy oliwa i układamy  w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy ok. 10-15 min.

a potem ugotowany owies. Chwilę smażymy, na koniec dodajemy uprażone pestki dyni

i ziarna słonecznika. Wszystko mieszamy z posiekaną natką pietruszki.

Na talerze wykładamy kaszę z owsa, na niej układamy kawałki upieczonego na sianie dorsza.

Buon appetito!

Tematy:

Nieprawidłowy email