Pikantny gulasz z bakłażana

Jesień uwielbia gulasze. My również. Oto przepis na prawdziwą jednogarnkową ucztę prosto z bloga Pieprz czy Wanilia.

Małgorzata Dzięgielewska

SKŁADNIKI:

4 małe bakłażany *

6 pomidorów (np. lima) lub 1 puszkę pomidorowej pulpy (dobrej jakości)

1 czerwona cebula

ok. 2 łyżki oleju / oliwy do smażenia

ok. 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego (kumin)

2 suszone papryczki peperoncino (lub szczypta chili)

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka cukru brązowego

garść natki pietruszki

2 łyżki orzeszków piniowych

sól do smaku

Małgorzata Dzięgielewska

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Bakłażany pokroić w plastry gr. ok. 1,5 cm*. Smażyć partiami z obu stron na dość mocno rozgrzanej patelni spryskanej (lub posmarowanej pędzlem) odrobiną oleju. (Uwaga! Bakłażan wypije każdą ilość tłuszczu, dlatego pryskamy minimalnie, tylko tyle, aby lekko nawilżyć patelnię). Podsmażone plastry odkładamy na bok. Gdy odparują – kroimy na połówki lub ćwiartki.

Cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Przeciąć wzdłuż na pół, powycinać szypułki i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę.

Małgorzata Dzięgielewska
Małgorzata Dzięgielewska

W garnku o grubym dnie rozgrzać 1 łyżkę oleju, lekko zeszklić na nim cebulę. Dorzucić pokrojone pomidory (albo zamiast nich pulpę pomidorową z puszki) i szczyptę soli. Smażyć razem na niezbyt dużym ogniu, aż pomidory się rozpadną (ok. 15 min.). W trakcie gotowania doprawić cukrem, octem balsamicznym i roztartą papryczką. Dodać do sosu podsmażonego bakłażana, oraz kmin rzymski. Gotować razem jeszcze ok. 5 min. W razie potrzeby doprawić solą.

Na suchej patelni podprażyć na złoto orzeszki piniowe.

Gulasz z bakłażana podawać z dodatkiem orzeszków, oraz posiekaną natką.

Smacznego!

* Jeśli bakłażany są duże i mają sporo pestek, warto wpierw oprószyć plastry z obu stron solą i pozostawić na ok. 20 min., aż puszczą soki. Następnie opłukać je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki.

SMACZNEGO!

Tematy:

Nieprawidłowy email