Piernik staropolski

Dzięki Ewelinie Majdak - autorce bloga Around The Kitchen Table wiemy jak zrobić staropolski piernik - prawdziwy, tradycyjny i pachnący świętami z dzieciństwa...

Ewelina Majdak - Around The Kitchen Table

Proporcje mąki i miodu zaczerpnęłam ze starej książki kucharskiej z 1952r.

SKŁADNIKI:

100g migdałów

100g orzechów włoskich

500g miodu (użyłam akacjowego)

2 łyżki domowej przyprawy korzennej

3 duże jajka

150g aktywnego zakwasu żytniego gęstego

500g mąki jasnej żytniej*

200g kandyzowanej skórki pomarańczowej

skórka otarta z 2 cytryn

skórka otarta z 2 pomarańczy

2 bardzo płaskie łyżeczki sody spożywczej

mały kieliszek spirytusu (lub wódki)

Ewelina Majdak - Around The Kitchen Table

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Orzechy i migdały prażymy w piekarniku, studzimy i siekamy.

W szerokim rondlu podgrzewamy miód, dodajemy przyprawę korzenną i całość gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie zestawiamy z palnika i studzimy przez 20 minut.

Do ostudzonego miodu dodajemy jajka i ubijamy mikserem przez 2-3 minuty.

Następnie do masy dodajemy zakwas, mąkę, spirytus (lub wódkę), skórkę otartą z cytrusów, skórkę kandyzowaną, orzechy, migdały i sodę.

Ewelina Majdak - Around The Kitchen Table

Mieszamy dokładnie - ciasto ma być raczej gęste, więc odradzam mikser elektryczny o małej mocy.

Dobrze wymieszane ciasto przekładamy do podłużnej blaszki (moja miała wymiary spód - długość 22 cm, szerokość 8 cm, góra - długość 24 cm, szerokość 10 cm, głębokość - 7 cm).

Piekarnik nagrzewamy do 170C i pieczemy piernik około półtorej godziny lub do suchego patyczka (u mnie piekł się ciut dłużej, ale mamy w mieszkaniu bardzo kiepski piekarnik).

Po upieczeniu studzimy chwilę w blaszce, a później na kratce do studzenia pieczywa.

* jeśli nie mamy mąki żytniej jasnej, możemy wymieszać przesianą mąkę żytnią razową z mąką pszenną lub białą orkiszową

Ewelina Majdak - Around The Kitchen Table

Tematy:

Nieprawidłowy email