Petto d`anatra all`arancia

Soczysta, krucha, rozpływająca się w ustach pierś z kaczki, podana w sosie ze słodkich pomarańczy - oto wyjątkowy przepis, którego szczegóły zdradza nam Paweł Męziński - szef kuchni restauracji Enoteka.

ThinkStock

Pierś z kaczki w sosie z pomarańczy podawana z ziemniakami z pieca i warzywami

Składniki (dla 2 osób)

350 g piersi z kaczki

sok z 2 pomarańczy

skórka z ½ pomarańczy

50 ml likieru pomarańczowego

2,5 łyżki cukru

1 mała marchewka

1 papryka

1 mała cukinia

1 łyżka masła

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Etapy przygotowania:

Czas przygotowania ok. 25 min

W rondelku zrób z 2 łyżek cukru karmel, uważając, żeby się nie przypalił. Do karmelu wlej sok wyciśnięty z pomarańczy i gotując, zredukuj jego objętość do 1/3.

Skórkę z połowy pomarańczy (bez białej warstwy) pokrój na drobno. Dodaj ją do sosu, wlej likier pomarańczowy i gotuj jeszcze 2 minuty.

Skórkę na piersi z kaczki natnij na krzyż, pierś przypraw solą i pieprzem. Posmaruj ją oliwą, smaż na patelni grillowej po około 9 minut z każdej strony tak, aby mięso było wciąż miękkie i soczyste.

Ugotuj marchewkę do miękkości, następnie pokrój, razem z cukinią i oczyszczoną papryką w grubą kostkę. Usmaż warzywa na maśle, przyprawiając solą, pieprzem i odrobiną cukru na koniec.

Pierś z kaczki pokrój w plastry, ułóż na warzywach i polej sosem pomarańczowym.

SMACZNEGO!

Oryginalną potrawę znaleźć możecie w menu warszawskiej restauracji Enoteka.

Tematy:

Nieprawidłowy email