Pappardele z krewetkami

Tygrysie krewetki w połączeniu z domowym makaronem smakują wybornie! Oto przepis, który specjalnie dla Was przygotowała znana kulinarna blogerka Małgorzata Dzięgielewska!

Małgorzata Dzięgielewska - Pieprz Czy Wanilia

Pappardelle z cytrynowo – czosnkowymi krewetkami

(na 2 porcje)

SKŁADNIKI:

12-16 szt. krewetek tygrysich (po 6-8 szt./1 os.)

1 łyżka oliwy do smażenia

2 ząbki czosnku

sok z 1 dużej cytryny

kilka gałązek świeżego tymianku

sól, pieprz do smaku

garść natki pietruszki

Domowy makaron:

1 duże jajko

ok. 100g mąki semoliny (ewentualnie krupczatki)

Małgorzata Dzięgielewska - Pieprz Czy Wanilia

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Z jajek i semoliny zagnieść elastyczne ciasto makaronowe. Ciasto nie powinno być zbyt mokre i klejące. W zależności od wielkości użytych jajek – może okazać się konieczne dosypanie 1-2 łyżek mąki. Uformować z ciasta wałek i zawinąć w folię spożywczą. Pozostawić na 10-15 minut ( powinno „odpocząć” przed wałkowaniem).

Podzielić ciasto na 2 lub 3 części i każdą po kolei dość cienko wałkować (ok. 0,5 – 0,6 mm). Kroić radełkiem lub nożem na wstążki szer. 1 – 1,5cm.

Nastawić garnek z dużą ilością osolonej wody do zagotowania.

Krewetki oprawić (świeże obrać ze skorupek i oczyścić). Przygotować sok z cytryny, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Posiekać natkę pietruszki. Przygotować patelnię z oliwą.

Do wrzącej wody wrzucić makaron. Ugotować al dente (przy świeżym makaronie to szybki proces - od ponownego zawrzenia wody – wystarczy ok. 1 min. gotowania).

Od razu po wrzuceniu makaronu do wody – rozgrzać patelnię z oliwą. Wrzucić krewetki i króciutko obsmażyć. Dodać przeciśnięty czosnek, a chwilę potem wlać sok z cytryny i dodać świeży tymianek. Smażyć ok. 2 minuty na niezbyt dużym ogniu, aż sok nieco wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. W tym czasie makaron powinien być już gotowy – odcedzić z wody i wrzucić na patelnię. Wymieszać, tak by makaron pokrył się sosem. Posypać natką pietruszki.

Małgorzata Dzięgielewska - Pieprz Czy Wanilia

SMACZNEGO!

Ten i wiele innych smakowitych przepisów znajdziecie na blogu kulinarnym Pieprz Czy Wanilia Małgorzaty Dzięgielewskiej.

Tematy:

Nieprawidłowy email