ORIENTALNY ZIOŁO-BURGER

To danie fanów hamburgerów, którzy chcieliby, ale wciąż nie potrafią, przejść na wegetarianizm. Delikatny kotlet z cieciorki, warzywa i moc orientalnych przypraw - zobaczcie przepis na wyjątkowego zioło-burgera Dagmary Radzikowskiej!

The Byk - Dagmara Radzikowska

ORIENTALNY ZIOŁO-BURGER

SKŁADNIKI:

1. bułka razowa z bakaliami

2. cieciorka

3. pęczak

4. pomidory cherry

5. młody zielony groszek

6. bakłażan

7. czosnek

8. orzechy włoskie

9. sałata

10. przyprawy orientalne: szafran, gałka muszkatołowa, kurkuma, ziarna kolendry, kumin,

imbir

11. świeży kwitnący tymianek

12. białko z 1 jajka

13. sól & pieprz

sos:

1. gęsty jogurt

2. świeże liście szałwii

3. sól & pieprz

The Byk - Dagmara Radzikowska

PRZYGOTOWANIE:

To danie z dużą ilością orientalnych przypraw. Wyciągnęłam wszystko co się nagromadziło z dalekich podroży…

Cieciorkę wkładam do wody na noc. Następnego dnia dobrze rozmiękczoną gotuję. W garnku obok gotuje się pęczak. Ugotowaną cieciorkę wkładam do miksera razem z mieszanką orientalnych przypraw, orzechami włoskimi, 2 ząbkami czosnku, listkami i kwiatami z prawie całego pęczku tymianku, kroplą oliwy i odrobiną wody.

Sól & pieprz dla smaku po raz pierwszy !

Jeśli masa jest za "tępa" dodaję jeszcze trochę wody.

Wszystko to miksuję! Do gotowej masy dodaję całe ziarna ugotowanego pęczaku - różnicuje to strukturę burgera.

Formuję kotlety/burgery. W miseczce obok roztrzepuję białko, które łączę z pyłem orzechowym. Będę w tym obtaczać burgery przed wyprawą na patelnię.

W między czasie bakłażan. Zastąpi mi dzisiaj cebulę. Kroję średniej grubości plastry i posypuję je odrobiną soli aby się spociły. Kiedy na bakłażanie pojawią się krople wody, razem z solą delikatnie usuwam je papierowym ręcznikiem. To samo robię z drugą stroną.

Strączki zielonego groszku gotuję. Gotowe ziarenka wrzucam na rozgrzaną patelnię z kroplą oliwy. Pieczony na blasze słodki groszek - rewelacja!!

The Byk - Dagmara Radzikowska

Sos:

Kilka liści szałwii tnę na drobne kawałeczki i razem z solą ucieram je w moździerzu. Zioło puszczają soki i przepięknie pachną. Łączę to z jogurtem, doprawiam odrobiną pieprzu.

Czas na pieczenie zioło-burgera!

Obtoczone w białku z orzechami kotlety przekładam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. To delikatny obiekt kulinarny, trzeba obchodzić się z nim baaardzo ostrożne!

OK! udało się, burger jest w całości:) Co dalej?

Jedną połówkę bułki smaruję sosem szałwiowym i posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Potem kładę na nią:

- delikatne listki świeżej sałaty

- kilka listków i kwiatków tymianku

- zioło burger

- plaster bakłażana

- pomidorki cherry pokrojone na ćwiartki

- kilka podpieczonych zielonych kuleczek groszku

- łyżeczka sosu

- szczypta soli

- odrobina świeżo zmielonego pieprzu

- na to wszystko druga połówka bułki również posmarowana sosem

Bułka z bakaliami bardzo fajnie podkręca smak ziarno-burgera. Mega moc mają tutaj również wszystkie zioła. Pęczek tymianku z kwiatami nieoceniony. Podobnie jak szorstkie listki szałwii i ziołowa mieszanka z Maroka…

The Byk - Dagmara Radzikowska

SMACZNEGO!

Jeśli chcielibyście spróbować innych przepisów na domowe hamburgery, zajrzyjcie koniecznie na blog The Byk Dagmary Radzikowskiej. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email