Olej palmowy vs. marchewka

Badania dowodzą, że to prawdziwa bomba drogocennych składników. Jeśli uwielbiacie kulinarne eksperymenty, warto spróbować tego zdrowego tłuszczu!

nomak.pl

Olej z czerwonej palmy zawiera 10 razy więcej karotenu niż marchewka i 30 razy więcej niż pomidor. Jednak to nie wszystko! Czerwona palma stosowana w diecie dostarcza nie tylko karotenu, ale również dużą dawkę witaminy E oraz koenzym Q10, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie poszczególnych narządów - serca, mózgu i wątroby.

To wszystko znajdziecie w oleju z miąższu czerwonej palmy, który, choć brzmi dosyć egzotycznie, dostępny jest w polskich sklepach.

Olej ten idealnie komponuje się z kurczakiem, makaronami i jako dodatek do sałatek.

Oto jeden z przepisów z dodatkiem oleju z miąższu z czerwonej palmy:

SMAŻONY KURCZAK Z POREM

Czas przygotowania: 20min

Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI:

- 1 filet z piersi kurczaka pokrojony w paski

- 1 duży por pokrojony w paski

- gotowa mieszanka przypraw do kurczaka

- 1 łyżka stołowa bio oleju kokosowego Olmuhle Solling

- 1 łyżka stołowa bio oleju z miąższu czerwonej palmy Olmuhle Solling

- pieprz i sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na patelni podgrzewamy bio olej kokosowy oraz bio olej z miąższu czerwonej palmy. Kawałki kurczaka posypujemy gotową mieszanką przypraw, następnie kolejno przekładamy mięso na patelnię. Smażymy z każdej strony. Sparzonego wrzątkiem pora wrzucamy na patelnię do zarumienionego kurczaka. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą według uznania. Całą potrawę zalewamy odrobiną wody. Dusimy około 2-3 min. Podajemy z ryżem lub jako samodzielne danie.

Przepis można wzbogacić, dodając prażone pestki dyni.

Olej z miąższu z czerwonej palmy możecie kupić w sklepie internetowym nomak.pl.

Tematy:

Nieprawidłowy email