Okrągłe cukinie faszerowane kurkami

Sezon na kurki rozpoczęty. Sprzyja mu deszczowe lato. Zatem do dzieła! Oto pierwszy przepis z kurkami w roli głównej! Jak przygotować cukienia z kurkowym farszem? Oto przepis z bloga kulinarnego Dine&Dash!

Dine&Dash

SKŁADNIKI:

(Przystawka dla dziewięciu osób)

• 9 okrągłych cukinii

Farsz

• 300 g kaszy gryczanej

• 300 g kurek, umytych i oczyszczonych

• 2 czerwone cebule, pokrojone w kostkę

• kilka gałązek rozmarynu

• łyżka masła

• 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina

• sól i pieprz, do smaku

Dine&Dash

PRZYGOTOWANIE:

Odetnijcie górną część cukinii i wydrążcie je. Miąższ możecie wykorzystać do innego dania.

Oprószcie wnętrza cukinii solą. Odstawcie.

Dine&Dash

Ugotujcie kaszę gryczaną. Rozpuśćcie masło w dużym garnku. Dodajcie cebulę i zarumieńcie. Dodajcie listki rozmarynu, a po minucie kurki. Smażcie na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlejcie wino i gotujcie jeszcze przez 3-4 minuty. Dodajcie kaszę, wymieszajcie. Doprawcie solą i pieprzem. Zdejmijcie z ognia.

Farsz nałóżcie do cukinii. Przykryjcie je odciętymi "pokrywkami" Pieczcie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.

SMACZNEGO!

Więcej przepisów znajdziecie na blogu [URL=http://dine-dash.com/]DINE&DASH. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email