Nugat z malinami

Takie deserowe cacko możecie zamówić w warszawskiej Restauracji 99, albo zrobić samodzielnie w domu - zobaczcie cały przepis!

Restauracja 99

(Składniki na 10 porcji)

Składniki na biszkopt:

• Jajka – 6 szt.

• Cukier – 130 g.

• Mąka pszenna – 70 g.

• Mąka ziemniaczana – 70 g.

• 1 cytryna

Przygotowanie:

1. Żółtka utrzeć z połową cukru. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Następnie połączyć utarte żółtka z ubitymi białkami dodając obie mąki przesypując przez sito.

2. Delikatnie wymieszać, dodać tartą skórkę z jednej cytryny. Wylać na blachę na grubość około 0,5 cm.

3. Piec w temp. 180° C przez około 8 min.

Restauracja 99

Składniki na mus:

• Cukier – 150 g.

• Jajko – 1 szt.

• Żółtka – 2 szt.

• Czekolada gorzka – 185 g.

• Śmietana – 265 g.

• Orzechy włoskie – 70 g.

• Cukier – 70 g.

Przygotowanie:

1. Na patelni rozpuścić 70 g cukru z odrobiną wody i zrobić karmel. Do karmelu dodać 70 g orzechów włoskich, wymieszać i przełożyć na papier do pieczenia. Gdy wystygnie drobno posiekać.

2. Jajko wraz z dwoma żółtkami utrzeć na parze z 150 g cukru. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,

ubić śmietanę.

3. Następnie wszystko razem połączyć dodając na koniec karmelizowane, siekane orzechy.

4. Foremki w kształcie cylindrów wyłożyć folią do rantów lub pergaminem, spód wyłożyć biszkoptem a następnie zalać przygotowanym musem. Odstawić do lodówki do stężenia.

5. Opcjonalnie brzegi foremki można wyłożyć malinami.

SMACZNEGO!

Oryginalny deser możesz zamówić, odwiedzając warszawską Restaurację 99. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email