Nowojorski sernik Przyjaciół

Każdy fan serialu „Przyjaciele” na pewno pamięta scenę, w której Rachel i Chandler jedzą sernik z podłogi. Wcale się nie dziwimy, bo sernik nowojorski jest tak pyszny, że ciężko mu się oprzeć! Zobaczcie przepis z bloga kulinarnego From Movie To The Kitchen!

From Movie To The Kitchen - Paulina Wnuk

SKŁADNIKI:

(na formę o średnicy 22-24cm)

Spód:

• 250 g herbatników, lub kruchych ciastek (mogą być z czekoladą)

• 100 g masła

Na masę serową:

• 1 kg twarogu ( gotowego na sernik, we wiaderku)

• 3 jajka

• 3 czubate łyżki mąki

• 150 ml śmietany kremówki

• 200 g cukru

Na wierzch sernika:

• 100 g białej czekolady

• 100 g kwaśnej śmietany

• 1 łyżka soku z cytryny

• 1 łyżka cukru pudru

From Movie To The Kitchen - Paulina Wnuk

PRZYGOTOWANIE:

1. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.

2. Ciasteczka zmiksuj razem z masłem na drobną masę, wyłóż nimi spód tortownicy.

3. Podpiecz spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

4. W czasie gdy spód będzie w piekarniku przygotuj masę serową. Do dużej miski włóż cały twaróg i miksując na wolnych obrotach dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj cukier, mąkę i kremówkę cały czas miksując.

5. Masę serową wylej na podpieczony spód.

6. Piecz sernik ok. 1 godzinę w temperaturze ok. 180 stopni.

7. Przygotuj polewę na wierzch sernika. W małym garnuszku rozpuść czekoladę, dodaj sok z cytryny, cukier puder i śmietanę mieszając energicznie aż utworzy się gładka masa. Tak przygotowaną polewą polej sernik.

8. Sernik schłodzić przez min. 4 godziny przed podaniem.

From Movie To The Kitchen - Paulina Wnuk

Smacznego!

Wszystkich miłośników filmu i kuchni zapraszamy do odwiedzania bloga kulinarnego From Movie To The Kitchen!

Tematy:

Polecamy także:

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze (26)

~frantiśka : u nas nadużywa się trzech słów: kultowy, epicki i ekskluzywny (jeżeli chodzi o wywiad). Wszystkie te wyrazy z reguły używane są błędnie.
14 lip 13 10:20 | ocena: 100%
Liczba głosów:10
100%
0%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Divan : no właśnie, przesada, przesada, jeszcze raz przesada, dobry sernik i tyle, a jeśli chodzi o te zdjęcia, to mogliście upiec ładniejszy egzemplarz do "sesji" ten wygląda mocno przeciętnie, lekko przypalony, zapadnięty, heh, ale może to i lepiej bo więcej osób będzie zadowolona ze swojego dzieła ;)
14 lip 13 18:56
Liczba głosów:0
0%
0%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Anka : Prosty i dobry sernik z udziałem mięty, agrestu bez pieczenia zapraszam na http://maniasmakowania.pl
14 lip 13 08:09 | ocena: 62%
Liczba głosów:13
38%
62%
| odpowiedzi: 3
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Magda : Właśnie upiekłam. Bez termoobiegu, na środkowej półce. Piekł się 70 minut. Pycha. Ale jak dla mnie polewa za słodka. Zamienię na kakaową robioną z gorzkiego kakao następnym razem.
14 lip 13 16:45 | ocena: 100%
Liczba głosów:2
100%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~sienieczepiam. do ~Divan: Każdy pieczony sernik ma boki wyższe od środka. Wcale nie wygląda na zbyt przypieczony. Jak jedzenie wygląda zbyt równo, trąci sztucznością. Jest ok. Nie ma się czego czepiać.
14 lip 13 19:17
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Gosia48 do ~Inga: Inga,ja chce dzisiaj tez upiec ten sernik.Prosz Cię,powiedz zcy pieczesz sernik z temoobigiem i na jakim poziomie.Bardzoi dziękuje i życze miłego dnia
14 lip 13 12:21 | ocena: 50%
Liczba głosów:2
50%
50%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~k. : Oj pamiętam ten odcinek, gdy jedli sernik z podłogi...chyba trzeba będzie skusić się kiedyś na jego upieczenie:) Zapraszam na http://upieczeni.blog.pl
14 lip 13 17:50 | ocena: 100%
Liczba głosów:1
0%
100%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Luk : Dobry sernik to jest na kwetiismaku.pl...Na spodzie brownie, z mascarpone, malinami...o Mamo...
14 lip 13 17:24 | ocena: 67%
Liczba głosów:3
67%
33%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Zosia : no nie wiem....... , mąkę zamieniłabym na ziemniaczaną lub budyń śmietankowy lub cytrynowy.
14 lip 13 12:15 | ocena: 50%
Liczba głosów:2
50%
50%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~helenka do ~Gosia48: tez nigdy nie wiem czy piecze się z termoobiegiem, grzałka góra -dol, czy tylko dół
14 lip 13 14:58 | ocena: 100%
Liczba głosów:1
100%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:

Nieprawidłowy email